Burse şcolare 2023. Elevii care fac naveta pierd bursele. Cine primeşte 1000 de lei lunar de la stat

Se dau burse pentru toţi elevii de gimnaziu şi liceu cu medii peste 9,50, dar şi pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase. În schimb, după modificările legate de transport, se taie ajutorul financiar acordat elevilor navetişti.

08 sept. 2023, 16:56
Burse şcolare 2023. Elevii care fac naveta pierd bursele. Cine primeşte 1000 de lei lunar de la stat
Școlile vor deconta în avans transportul elevilor

Burse şcolare 2023. Elevii de clasa a V-a vor primi şi ei burse din ianuarie. Iar bursele pentru transportul celor care studiau în altă localitate decât cea de domiciliu au fost eliminate. „Practic, vor primi burse de merit 30% din elevii din fiecare clasă, iar în situaţia în care prin aplicarea acestui procent de 30% numărul rezultat nu va include toţi elevii care au o medie de minim 9,50, atunci listele se vor extinde astfel încât să cuprindă şi elevii care au obţinut în anul şcolar trecut o medie generală de cel puţin 9,50. (…) Am încercat să nu fim acuzaţi că schimbăm regulile în timpul jocului, pentru că sunt elevi care în anul şcolar trecut s-au pregătit şi au obţinut rezultate la învăţătură, respectiv medii generale peste 9,50 ştiind că acesta este pragul peste care se poate obţine o bursă de merit. (…) În situaţia în care numărul rezultat prin aplicarea procentului de 30% nu acoperă toţi elevii cu medii generale peste 9,50 atunci se va extinde lista pentru a fi incluşi şi aceştia”, spune la televiziunea publică secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru.

Burse 2023. Elevii care au luat note mari la Evaluarea naţională 2023 nu sunt siguri că vor primi burse

El precizează că în acest an şcolar cuantumul bursei de merit este de 450 de lei. Noul regulament prevede burse de merit şi pentru elevii de clasa a V-a, dar abia din ianuarie 2024, după ce parcurg primele două module de studiu.

Burse şcolare 2023. Ce condiții trebuie îndeplinite

Luni începe anul școlar 2023 – 2024. Pentru a încuraja motivația și performanța elevilor în anul școlar ce va începe, autoritățile au introdus diverse tipuri de sprijin financiar, inclusiv burse școlare.

Bursele școlare oferite în anul școlar 2023-2024:

Bursa de Merit:

Valoare: Aproximativ 450 de lei lunar.

Criterii de eligibilitate:

Medie generală minimă de 9,50.

Cel mult 10 absențe nemotivate.

Obținerea unei medii de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50.

Obținerea de premii la etapele județene ale competițiilor organizate de Ministerul Educației.

Bursa de Excelență pentru Olimpici:

Valoare: 700 de lei lunar pentru competițiile naționale, 1.000 de lei lunar pentru competițiile olimpice sau internaționale.

Bursa Socială (se acordă la cerere):

Valoare: Aproximativ 300 de lei lunar.

Criterii de eligibilitate:

Elevi din familii cu situație materială dificilă (venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie).

Elevi orfani, elevi aflați în întreținerea unui singur părinte, elevi în plasament sau cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale organismului.

Burse 2023, banii se plătesc retroactiv în vacanţa de Crăciun. Schimbări importante pe ultima sută de metri, ce se întâmplă cu bursele sociale din septembrie
Bursa Tehnologică (se introduce de anul acesta):

Valoare: 300 de lei lunar.

Criterii de eligibilitate:

Se acordă elevilor care urmează învățământul tehnologic și obțin rezultate deosebite.

Nu se acordă elevilor cu 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună sau celor declarați repetenți la finalul anului școlar.

Aceste măsuri au fost introduse pentru a susține educația și dezvoltarea tinerilor din România, asigurându-le resursele necesare pentru o educație de calitate în anul școlar 2023-2024.