Burse şcolare 2023. Se taie masiv din banii elevilor, austeritate în şcoli. DOCUMENTUL care arată că minivacanţele şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

Niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță, cvare se scad din cuantum.

29 aug. 2023, 21:30

Burse şcolare 2023. Bani mai puţinmi pentru toţi elevii în noul an şcolar, deoarece se scad din bursă zilele libere, iar aproape fiecare lună are o vacanţă, o minivacanţă sau alte libere.

Astfel, niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală, după cum prevede proiectul de metodologie de acordare a burselor, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației până pe 4 septembrie (vezi proiectul mai jos).

Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.
În proiectul de metodologie care prevede regulile după care se acordă bursele elevilor conform noii legi a educației în învățământul preuniversitar 198/2023 care intră în vigoare pe 2 septembrie, proiect pus în consultare publică de vineri, 25 august, se menționează la articolul 18 formula de calcul pentru cele trei tipuri de burse.

Burse 2023. Bătaie de joc, noile reguli din „România educată” îi recompensează pe elevii cu rezultate slabe şi îi pedepseşte pe cei cu coroniţă
Burse şcolare 2023. Dacă bursa socială se va acorda pe tot timpul anului școlar, adică și în vacanțe, cât timp elevul care se încadrează la aceasta urmează cursuri la o școală, pentru celelalte tipuri de burse – de merit, tehnologică și de excelență (ambele tipuri, I și II) – suma minimă stabilită de lege nu poate fi respectată. Mai precis, Ministerul Educației a stabilit cuantumuri minime pe care susține că le poate asigura lunar, dar acordă și mai puțin din acestea.

Iată ce sume prevede legea educației 198/2023, cel puțin din acest an școlar, pentru că din anul școlar următor sumele pot fi modificate: 450 de lei pe lună – bursa de merit, 300 de lei pe lună cea socială și de la 700 la 3.000 de lei pe lună cea de excelență olimpică, conform criteriilor din lege de stabilire a cuantumului pentru bursele elevilor cu rezultate la competițiile școlare.

Burse şcolare 2023. În proiectul de ordin, articolul 18, alineatul 2, scrie că formula de calcul se aplică pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe. Cel puțin anul acesta, conform calendarului anului școlar, pot fi minimum 4 zile de vacanță școlară în fiecare lună, care continuă cu alte zile de vacanță în luna următoare, din septembrie 2023 până în iunie 2024.

„Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)
NZL = număr zile lucrătoare în luna respectivă
NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.
În calculul de mai sus sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”.

Potrivit unei analize Edupedu.ro, de exemplu, în cazul lunii septembrie, lună în care pe data de 11 încep cursurile anului școlar, sunt 21 de zile lucrătoare conform calendarului și 6 zile de vacanță (1 septembrie, vineri, apoi perioada 4-8 septembrie, luni – vineri, pentru că zilele de weekend 2, 9 și 10 septembrie nu sunt luate în calcul). Potrivit formulei de calcul din metodologie, ar urma ca un elev care primește bursă de merit în valoare de 450 de lei să primească pe septembrie doar 321 de lei: (450:21) x (21-6).

Burse sociale 2023. Se dau bani de la stat până la împlinirea vârstei de 35 de ani
În octombrie sunt 20 de zile de cursuri și 4 zile din vacanța de toamnă din perioada 28 octombrie – 5 noiembrie, dintre care 2 care pică în weekendul 28-29 octombrie, deci rămân celelalte 2 care contează la calculul sumei. Ziua de 5 octombrie, din timpul săptămânii, este zi nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de Învățământ, dar conform formulei din proiectul de metodologie, această zi liberă ar urma să fie considerată lucrătoare. Un elev cu o bursă de merit ar urma să primească mai mult decât în septembrie cu peste 80 de lei, anume 405 lei din cei 450 (450:20) x (20-2).

proiect_Metodologie_cadru_acordare_burse_invatamant_preuniversitar

Burse şcolare 2023. Luna aprilie 2024 are numere de zile lucrătoare și de vacanță similare cu cele din octombrie 2023, deci și atunci o bursă de merit ar fi tot de 405 lei.

Amintim că proiectul cu criteriile de acordare a burselor elevilor începând cu noul an școlar din septembrie 2023 prevede ca burse de merit să primească primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de media generală, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare. Mai multe asociații ale elevilor au solicitat recent modificarea acestui sistem de acordare a burselor, susținând că „Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România”.