Burse 2023. Bătaie de joc, noile reguli din „România educată” îi recompensează pe elevii cu rezultate slabe şi îi pedepseşte pe cei cu coroniţă

În România Educată, ţara noastră a ajuns să nu mai aibă nicio universitate în Top 1000, iar la testele Pisa suntem din nou la coada Europei. Cu multe schimbări de miniştri şi haos legislativ de pe o zi pe alta, declinul va continua şi în anii următori. Ultima decizie, aflată îân dezbatere chiar înainte de noul amn şcolar, este o altă mostră de "aşa Nu". La Colegiul „Sf Sava“ din București, de exemplu, ultima medie din clasă este 9,85. Acel elev nu va mai fi recompensat de sistemul de învățământ cu bursa de merit în acest an, în schimb unul cu 5 de la orice alt liceu va încasa bursă "de merit".

29 aug. 2023, 11:33
Burse 2023. Bătaie de joc, noile reguli  din „România educată” îi recompensează pe elevii cu rezultate slabe şi îi pedepseşte pe cei cu coroniţă

Burse 2023. „Mulţi şi proşti” – este deviza pe care a preluat-o se pare şi noua conducere a ministerului Educaţiei. În an electoral, recompensarea elevilor se va face în funcţuie de numărul de absenţe şi nu de rezultatele şcolare. Fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, acum avansată ministru al Educaţiei, a decis să schimbe criteriile de acordare a burselor şcolare cu doar câteva zile înainte de începerea anului.

Bursa de merit, pe care o iau în prezent elevii cu medii de la 9,50 în sus, ar urma să fie acordată primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie. Asta înseamnă că și un elev cu 10 dintr-o școală bună, asta dacă nu sunt peste 30% cu aceeaşi medie în clasă, și altul cu media 5 din altă clasă, să primească tot 450 de lei pe lună. Mai mult bursele de studiu, care ajung în prezent la peste 90.000 de elevi, ar urma să dispară. Apar condiții și în criteriile burselor pentru copiii orfani de un părinte.

Practic, poate primi acest ajutor un elev cu media 5, dintr-o clasă cu note foarte mici, dacă e în prima treime. Iar în clasele cu note mari un copil cu aproape 10 nu s-ar încadra.

Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! Ministrul de Interne, anunț de ultimă oră despre testarea elevilor pentru consumul de droguri
Cu două săptămâni înainte de primul clopoțel, părinții și elevii acuză Ministerul Educației de discriminare din cauza unui proiect privind bursele școlare. Şi Cnsiliul Naţional al Elevilor afirmă că mai multe dintre propunerile sale privind metodologia de acordare a burselor şcolare au fost cuprinse în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei, însă mai există neclarităţi privind bursele de excelenţă olimpică. Potrivit sursei citate, elevii participanţi la concursurile naţionale nu mai beneficiază de bursă de excelenţă, ci doar de merit, iar aceasta numai în cazul obţinerii premiului I.

Reprezentanţii elevilor mai arată că au cerut, încă de la promulgarea legii, clarificări cu privire la acordarea bursei de merit, pentru situaţiile în care mai mulţi elevi ai aceleiaşi clase au medii egale.

Edupedu.ro a făcut calculele care demostrează cât de greşită e strategia Minsditerului Educaţiei. Bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.
Schimbarea criteriilor de acordare a burselor școlare vine într-un an căruia îi urmează un 2024 cu patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Până acum primeau burse de merit elevii care aveau media anuală generală de la 9,50 în sus, pragul fiind ridicat de la 8,50 în 2022, de predecesorul Ligiei Deca, Sorin Cîmpeanu.

Ce prevede Legea 198/2023:

Art. 108, alin 12: „Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:

a) bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru;

b) bursele sociale pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;

c) bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;

d) bursele de excelență olimpică I și II pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) și b), cu respectarea metodologiei-cadru“.

Un proiect cu regulile și metodologia de acordare a burselor a fost recent pus în dezbatere de Ministerul Educației – singura condiție introdusă este ca elevii care primesc burse de merit să aibă 10 la purtare.

Pentru a vedea exact cum se aplică o asemenea măsură în practică, am comparat mediile de la proaspetele clase formate în licee, pentru că pentru acestea datele sunt încă disponibile. Mediile elevilor care au intrat în această vară în clasa a IX-a la liceele din țară au fost folosite deja pentru o ierarhizare care le-a stabilit opțiunile de admitere la liceu, apoi din nou pentru o ierarhizare care le-a stabilit locul în clasele dorite, iar acum urmează o nouă ierarhizare – primii 8 sau 9 din fiecare clasă din România vor primi și bani, câte 450 de lei pe lună, indiferent ce medii au. Exemplul nostru este pe liceu, dar regula este valabilă și în gimnaziu – elevii din ciclul primar nu mai iau decât burse sociale în acest an școlar.

Cresc bursele pentru elevi. Iată câți bani primesc aceștia în anul școlar 2023- 2024
Am fost comparate două clase de la aceeași specializare, de la colegii diferite din București. Astfel, pentru clasa de Științe ale naturii de la Colegiul Național „Sfântul Sava“ cei 8 care ar putea primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar în care revenirea la cursuri are loc pe 11 septembrie 2023, au medii între 10 și 9,97. Concret, 7 medii de 10 și una de 9,97. Asta înseamnă 30% din elevii acestei clase, conform Legii 198/2023, cunoscută drept „Legea Deca-Iohannis“.

În clasa de Științe ale naturii de la Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I“ mediile primilor 30% din clasă sunt între 9,20 și 7,47. Elevii de aici au același curriculum ca cei de la Sf. Sava, iar pentru că au o clasă mai numeroasă, aici sunt 9 elevi care primesc bursă conform condițiilor și criteriilor din noua lege a Educației.

Burse 2023, „la pauşal” în an electoral

Pentru că noul sistem nu mai ia alte criterii în calcul, ci dă la paușal 450 de lei pe lună oricărui elev din primii 8-9 elevi din orice clasă, din orice liceu din țară, am comparat aceste medii și cu clasa de Electronică automatizări de la Liceul Tehnologic „Theodor Pallady“ din București. Ordinea mediilor acolo, potrivit datelor de la admiterea lal iceu 2023, în clasa a IX-a, este de la 6,72 cea mai mare medie, până la 5,10 cea mai mică medie care va fi recompensată din acest an școlar cu bursă de merit.

Practic, pe acest model importat de Ligia Deca de la organizația PNL în care recent s-a înscris, cea de la Sectorul 6, 30% dintre toți elevii de gimnaziu și liceu ai României vor primi burse de merit pe baza mediilor din anul școlar anterior.

La Colegiul „Sf Sava“ din București, de exemplu, ultima medie din clasă este 9,85. Acel elev nu va mai fi recompensat de sistemul de învățământ cu bursa de merit în acest an, în mod paradoxal, media lui fiind considerată dintr-o dată net inferiorară și ca valoare și ca poziționare, față de 5,10 de la „Pallady“ sau de 3,8 de la un alt liceu tehnologic din țară, de exemplu. Meritul este înlocuit, astfel, de mita electorală în care sute de mii de familii vor primi bursele de merit ca pe un dat, fără să fie nevoie ca ai lor copii să miște un deget, pentru că pentru primirea banilor – 450 de lei pe lună – niciun elev nu e nevoit să învețe mai mult, ci doar să-și conserve locul în topul primilor 8 din clasă, oricât de slabă ar fi acea clasă.

Datele Ministerului Educației arată că în gimnaziu erau în anul școlar anterior 737.212 de elevi și în liceu 593.586 de elevi, împreună ar fi 1,33 milioane de elevi. După noile reguli care acordă bursă de merit la paușal pentru primii 30% dintre levii fiecărei clase, asta înseamnă că circa 400 de mii de elevi vor primi 450 de lei pe lună din septembrie.