Bursele de merit pentru elevi se dublează, ajung de la 250 la 450 de lei pe lună. Schimbările în educație anunțate de ministrul Deca

Bursele de merit pentru elevi se vor dubla, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, Acestea ajung de la 200 de lei pe lună la 450 de lei.

27 feb. 2023, 16:27
Bursele de merit pentru elevi se dublează, ajung de la 250 la 450 de lei pe lună. Schimbările în educație anunțate de ministrul Deca

De asemenea, elevii care obțin medalii la olimpiadele naționale vor primi 700 de lei pe lună, iar cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale vor fi răsplătiţi cu 1000 de lei pe lună. Ligia Deca a precizat că bursele vor fi plătite din bugetul Ministerului Educației.

“Susţinem şi excelenţa în educaţie. Creştem bursele. Astfel, bursa de merit creşte de la 200 de lei la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă, care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiadele naţionale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale – 1000 de lei pe lună. De asemenea, permitem ca cei cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studii într-un an şcolar.

Vom finanţa suplimentar centrele judeţene de excelenţă care îşi propun activităţi de aprofundare, mentorat şi sprijin structural pentru elevii capabili de performanţă înaltă. De asemeneam, elevii care câştigă medalii la sporturi olimpice, organizate de federaţiile sportive naţionale, vor beneficia de burse de merit, încurajăm şi sportul în şcoală”, a declarat Lidia Deca, luni, într-o conferinţă de presă.

Citește și Salarii profesori 2023. Un debutant va avea salariul mediu pe economie. Retribuirea dascălilor va fi „progresivă”

Ligia Deca a preiczat că plata burselor se va face de la bugetul Ministerului Educaţiei.

“Plata burselor elevilor se va realiza direct de la bugetul Ministerului Educaţiei pentru a preîntâmpina întârzierile datorate alocărilor bugetare care treceau prin bugetul autorităţilor publice locale.Ne-am fost semnalat acest lucru în repetate rânduri din teritoriu. Acolo unde autorităţile publice locale pot suplimenta aceste sume vor putea face acest lucru”, a explicat ministrul Deca.

Citește și ADMITERE LA LICEU. Va putea fi organizat examen pentru cel mult 60% din locuri și în ce va consta acesta