Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației! Mii de copii nu au primit banii pe ultimele cinci luni de cursuri

Mii de elevi din sistemul de învățământ privat, printre care se află și foarte mulți olimpici internațional, nu și-au primit încă bursele pe ultimele cinci luni de cursuri. Bursele prevăzute de legea Deca-Iohannis au fost blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației.

24 ian. 2024, 16:30
Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației! Mii de copii nu au primit banii pe ultimele cinci luni de cursuri
Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de

Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației!  Reprezentanții Ministerului Finanțelor spun că un act normativ emis de Ministerul Educației pentru plata burselor elevilor din școlile particulare, care ar fi trebuit să primească pentru prima dată aceste drepturi, blochează plata banilor de burse.

Citește și Burse 2024, haos total. Avocatul Poporului a aflat după jumătate de an că elevii cu medii de 1 iau burse de merit şi atacă legea la CCR

Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației!

”Hotărârea de Guvern (HG) nr. 1331/2023 vizează mii de elevi din școlile și liceele private și confesionale, la care ar fi trebuit să ajungă burse sociale și de excelență în valoare de peste 3 milioane de lei pentru primele 5 luni ale anului școlar. La propunerea Ministerului Educației, Guvernul Ciolacu a aprobat abia pe 29 decembrie anul trecut acel act normativ. Acesta a apărut în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2023, în ultima zi lucrătoare din an, și nu a avut când să-și producă efectul”, se arată într-un răspuns al Ministerului Finanțelor la solicitarea Edupedu.ro.

Concret, în baza HG 1331/2023, nu se vor putea face plăți pentru bursele elevilor niciodată asta dacă actul normativ nu va fi modificat astfel încât plățile prevăzute din bugetul anului 2024 să fie efectuate.

Se pare că, Ministerul Educației a emis un act normativ cu valabilitate de două zile și acestea nelucrătoare. Procedura pe care o declanșa actul normativ, pentru a se putea face plățile pentru burse din bugetul anului 2023, nu a mai avut cum sa se ducă astfel la bun sfârșit pentru că cele două zile au fost insuficiente pentru întregul traseu al aprobării banilor, de la Trezorerie până la primării, care plătesc prin consiliile locale banii de burse către elevii din școlile private și confesionale.

„Proiectul de act normativ inițiat de Ministerul Educației a fost avizat de Ministerul Finanțelor în data de 21.12.2023.

Proiectul de hotărâre a Guvernului menționat mai sus a fost aprobat în Ședința Guvernului din data de 29.12.2023 iar ulterior, în seara aceleiași zile a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, cu nr. 1331/2023.

Potrivit art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 1331/2023, Ministerul Finanțelor a fost autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul și structura bugetului de stat pe anul 2023.

Precizăm că data de 29.12.2023 a fost ultima zi lucrătoare din anul 2023 iar publicarea în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Guvernului s-a făcut ulterior termenului limită prevăzut în Programul calendaristic pentru efectuarea prin unităţile Trezoreriei statului a principalelor operaţiuni de încheiere a exerciţiului bugetar al anului 2023 stabilit prin Normele metodologice aprobate prin Ordinul Ministrului finanțelor nr. 5389/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2023”, au transmis reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Citește și Burse elevi 2024. Ce se întâmplă cu bursele de merit, numărul lor scade la jumătate doar dacă se schimbă legea educaţiei