Bursele europene au închis în creştere

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri în creştere, datorită companiilor cu expunere la pieţe externe cu dezvoltare rapidă, care sunt ferite de criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
24 feb. 2012, 21:02
Bursele europene au închis în creştere

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,2%, dar la nivelul săptămânii a scăzut cu 0,5%, având cea mai slabă evoluţie din ultimele două luni.

Volumul tranzacţiilor de vineri a fost redus, din cauza temerilor generate de creşterea preţului petrolului şi de criza din Grecia care este departe de a se fi terminat.

FTSEurofirst 300 a avansat cu 7% în acest an, dar a început să dea semne de stagnare după ce a atins un maxim al ultimelor şapte luni în timpul tranzacţiilor de luni.

„În ultimele zile, volumul tranzacţiilor a fost redus, după creşterile puternice ale cotaţiilor din ultima perioadă”, a declarat Andy Ash, şef de vânzări la compania Monument Securities.

Investitorii se tem totodată de impactul creşterii preţului petrolului asupra Europei, din cauza reducerii achiziţiilor din Iran.

Preţul petrolului Brent a atins vineri maximul ultimelor nouă luni, de peste 124 dolari pe baril. Avansul din februarie a fost de 12% şi cotaţia se îndreaptă spre cea mai mare creştere lunară din ultimii trei ani.

FMI a avertizat vineri că creşterea preţului petrolului este o ameninţare pentru economia mondială, cerând politicienilor să dea o atenţie deosebită tensiunilor cu Iranul.

Pe alte pieţe, indicele londonez FTSE 100 a închis în stagnare, DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,8% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 0,57%.