Buster Keaton, nebunul comic fără zâmbet

Ieri, s-au împlinit 121 de ani de la nașterea celui mai enigmatic comic hollywoodian: Buster, cel care nu lăsa să-i scape niciun zâmbet în comediile lui alb-negru mute – nemuritoare mixuri de umor cu melancolie filozofică şi cascadorii formidabile.

RomaniaTV.net
05 oct. 2016, 10:01
Buster Keaton, nebunul comic fără zâmbet

Buster, genialul comic care a fost internat la Psihiatrie! Melancolia din ochii lui vorbea despre o reală înclinaţie spre depresie… Chipul lui imperturbabil a ascuns o viaţă tumultuoasă, cu două divorţuri dezastruoase, multe iubiri pasagere şi o aventură în stil vaudeville în cămaşa de forţă, aşa cum numai lui i-ar fi putut ieşi!

Citeşte şi  Un actor de la Hollywood a fost ucis în bătaie de un homeless

Pentru unii critici de film, Keaton a fost chiar mai mare decât Chaplin. Întrebat cândva pe la începutul carierei de către prietenii săi de ce nu râdea niciodată, Keaton le-a spus că nici măcar nu realizase asta, atât de încordat era la filmări. Dar chiar şi după ce şi-a dat seama de asta, a continuat cu aceeaşi figură impasibilă.

O figură despre care criticul David Thomson spune că a fost o alegere filozofică: „Era impasibil fiindcă în felul ăsta se abţinea să plângă. Spre deosebire de el, în close-up-urile în care reflecta la soarta lui, Chaplin plângea în hohote. De-asta eu l-am simţit pe Keaton ca fiind un artist mai profund, fiindcă n-a alunecat în autocompătimire. Nu şi-a plans de milă”, notează interesant Thomson.

Citește pe okmagazine.ro povestea lui de viață