Butaru (ANSVSA): La nivel de ţară, mâncăm alimente sigure

România va putea relua comerțul intracomunitar cu porci vii deoarece a îndeplinit toate condițiile, însă acest lucru se va stabili în vara acestui an după auditul experților europeni privind pesta porcină clasică, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, într-un interviu acordat AGERPRES.

13 apr. 2016, 11:07
Butaru (ANSVSA): La nivel de ţară, mâncăm alimente sigure

Președintele ANSVSA Andrei Butaru asigură consumatorii români că alimentele de pe piață sunt controlate și sigure.

Noi considerăm că, prin programul de control stabilit de ANSVSA, la nivel de țară, la ora actuală mâncăm alimente sigure, pentru că atunci când spunem că am găsit anumite alimente cu deficiențe, asta înseamnă că oamenii noștri și-au făcut datoria și le-au scos de la consum. Practic, nu au ajuns pe raft produsele respective. Dacă o să luăm toate alimentele sechestrate, distruse și incinerate, o să vedeți că au fost cantități foarte mari de alimente pe care colegii noștri le-au scos de la raft. Asta ne face să considerăm că serviciile veterinare sunt pe toate fluxurile, de la abator până la raft, și, chiar dacă pe toate aceste verigi pot să apară probleme, este important că ele nu mai ajung la raft. Deci, eu afirm că mâncăm alimente sigure. Față de unele state membre, noi controlăm mai mult în România, chiar agenții economici ne-au acuzat că îi pisăm prea mult, dar credem că siguranța alimentelor e mai importantă decât ceea ce spun agenții economici„, a declarat președintele ANSVSA.

Butaru a vorbit şi despre posibilitatea ca pe piață să intre carne congelată timp de 40 de ani.

Este exclus așa ceva! Ea putea să fie o carne foarte veche, alterată, dar nu putem spune că are 40 de ani și nu cred că există o metodă în Europa de a stabili vârsta cărnii. Ne întrebăm care era interesul. Dacă facem un simplu calcul: cât curent s-ar fi consumat ca să o țină congelată timp de 40 de ani, pentru că altfel se strica, cred că ar fi ajuns mai scumpă decât carnea de vacă din rasa Kobe„, a spus reprezentantul ANSVSA.

Citeşte şi Le ai în FRIGIDER! Acestea sunt cele mai nesănătoase alimente

Întrebat ce măsuri și recomandări au în apropierea Sărbătorile Pascale pentru populație și agenții economici în vederea evitării unor eventuale toxiinfecții alimentare, președintele ANSVSA a spus că în perioada Sărbătorilor de Crăciun și de Paște sunt în alertă.

Lucrăm cu program prelungit în toate unitățile sanitar-veterinare din România. Controalele au început deja. Am trimis o notă de serviciu cu principalele obiective, pentru că nu se consumă numai carne de miel în perioada Sărbătorilor Pascale, ci și produse lactate, carne de porc, curcan, ouă. De altfel, toți cei care comercializează aceste produse în perioada Paștelui sunt tentați să facă o aprovizionare masivă și de aici apar problemele. În zilele călduroase încarcă foarte mult vitrinele frigorifice și ‘le cade frigul’ și atunci trebuie să își scoată foarte repede produsele. La fel și în cazul depozitării, în ideea de găsi de toate, le depozitează haotic. De aceea, în perioada sărbătorilor, noi avem cantități confiscate mult mai multe decât în alte perioade, dar nu pentru că nu am controla, ci pentru că agenții economici, încercând să vândă cât mai mult, uită niște etape și atunci apar aceste probleme. Acționăm astfel încât să nu ajungă la raft aceste produse„, a spus acesta.

Totodată, Butaru consideră că nu există nicio legătură între consumul de alimente și îmbolnăvirea bebelușilor din Argeș, inspectorii analizând într-o perioadă destul de scurtă peste 567 de eșantioane din probe de alimente.

Citeşte şi Alimente pe care nutriţionistii nu le mănâncă

Noi nu am făcut altceva decât să venim în sprijinul colegilor medici umani care au făcut ancheta epidemiologică, să controlăm alimentele pe care dumnealor le-au incriminat la momentul respectiv, iar rezultatele au fost cele pe care le-am publicat la momentul oportun. Într-o perioadă destul de scurtă am prelevat probe din alimente și am analizat peste 567 de eșantioane din probe. O muncă destul de dură și insistentă. Au fost doar probe de alimente, pentru că acesta este domeniul nostru de activitate. Nu puteam face altceva decât să prelevăm și să analizăm probe din alimentele indicate în ancheta epidemiologică condusă de colegii de la Ministerul Sănătății. Restul este problema lor și ei au gestionat tot ceea ce a însemnat criza bebelușilor. Analizele au vizat laptele crud, plus toate sortimentele de lactate, carnea de pasăre, la rândul ei incriminată în anchetă, plus toate produsele non-animale indicate: legume, fructe, tot ce s-a stabilit la nivelul anchetei. Acele probe în care s-a depistat Escherichia Coli, după cum am mai spus, nu au avut nicio legătură cu îmbolnăvirea sau moartea bebelușilor„, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele ANSVSA Andrei Butaru.

Totodată, el a precizat că „nu exista niciun motiv ca fabrica să stea închisă din punct de vedere sanitar-veterinar”.

Acolo s-au făcut toate demersurile, oamenii au făcut dezinfecțiile necesare, s-au recoltat probe, iar echipa de inspectori a constatat că nu sunt motive pentru care fabrica să stea închisă. Poate să își reia producția în condițiile stabilite de autoritățile sanitar-veterinare„, a spus Andrei Butaru.

Citeşte şi ANSVSA a demarat controalele specifice perioadei de Paşte