Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale. Manager: „Am ajuns să schimb butelie de 50 de litri la 13 minute”

Buteliile cu oxigen medical reprezintă soluţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru rezolvarea crizei de oxigen din spitale. Un manager de spital a explicat ce înseamnă folosirea oxigenului tehnic.

27 oct. 2021, 09:34
Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale. Manager: „Am ajuns să schimb butelie de 50 de litri la 13 minute”

Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96% ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale

Potrivit documentului trimis către instituţii, oxigenul medical O93 este produs cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, la faţa locului, concentratoare care sunt dispozitive medicale reglementate. Chiar dacă oxigenul medical 093 nu este omologat ca medicament de uz uman, acesta este o soluţie foarte bună pentru depăşirea sincopelor în aprovizionarea cu oxigen medicinal şi nu există vreun risc legat de utilizarea lui, conform documentului.

Citeşte şi Un singur pat ATI, disponibil la Bihor, pentru pacienţii Covid din România

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093 sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă.

„Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul 093, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în documentul trimis de DSU.

Buteliile de oxigen, transportate de la şi spre spitale de echipaje ISU

Potrivit unui Ordin al Comandantului Acţiunii, din 24.10.2021, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene şi Bucureşti-Ilfov , la solicitarea spitalelor sau direcţiilor de sănătate publică, vor asigura transportul buteliilor de oxigen goale şi încărcate de la acestea către firmele cu care acestea au contract, dar şi retur. În special transporturile cu butelii de oxigen încărcate vor fi însoţite de către un echipaj IJJ/IPJ din zona de competenţă.

Dr. Lucian Horhotă, medic primar ATI şi manager al Spitalului din Bolintin-Vale, a explicat pentru News.ro ce înseamnă utilizarea oxigenului tehnic.

„Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în situaţie extremă, cum este acum, în pandemie, când este deficit mare de oxigen produs de producătorii principali pe ţară, există riscul de a rămâne fără oxigen medicinal.

De 10-12 ani, oxigenul este introdus ca medicament în farmacopeea europeană şi evident şi în farmacopeea română.

Aici sunt nişte condiţionări, că el trebuie să aibă o puritate de 99,99%, obţine aviz de la ANMDM că este medicament, se gestionează prin farmaciile cu circuit închis, de exemplu, şi se îmbuteliază în nişte butelii de regulă vopsite în alb şi care au o verificare, să spunem, mai elaborată.

Până acum 12-14 ani, se utiliza aşa-numitul oxigen tehnic, era făcut de fabrici de oxigen şi, să fim cinstiţi, trimiteam frumos maşinuţa la fabrica de oxigen de la Livezeni, Bucureştiul la Bragadiru şi aducea frumos cu Papucul 10 butelii, cât avea nevoie omul, şi băgam la aparatul de anestezie şi nu a murit nimeni.

Diferenţa între oxigenul medicinal şi acela tehnic acum este că cel tehnic este tot oxigen, elementul chimic oxigen nu se modifică, nu primeşte niciun fel de modificare, este foarte bun, doar că concentraţia lui poate să ajungă la 93, 94%, faţă de ăsta care este 99%.

În situaţie de maximă urgenţă este salvator de viaţă, este foarte bun. Ordinul permite ca în situaţie extremă cu echipamente controlate să se poată folosi pentru uz uman temporar şi oxigenul tehnic.

Citeşte şi Spitalul de la Leţcani s-ar putea închide din nou. Bolnavii de COVID-19 tremură de frig în containere

Conform legii, temporar, în situaţie de urgenţă şi cu maşină omologată , dacă nu am maşină omologată pot să folosesc autospecialele de la ISU, cu antemergător pentru că este considerată marfă periculoasă.

Ne ajută să nu rămânem în pană de oxigen. Am primit şi noi hârtie de la producătorii principali la un moment dat că „noi depăşim capacitatea de producţie”, ei îşi planificaseră o creştere, şi noi am estimat când am făcut licitaţie că va fi un val 4, noi am fost siguri că va fi un val 4, am estimat o cantitate de 10 ori mai mare decât era nevoie, să ştiţi că am avut nevoie de 20 de ori faţă de cât am estimat.

Au intrat şi ei în panică, au încercat , ne-au ajutat. Eu am ajuns să schimb butelie de 50 litri la 13 minute. Una de 50 de litri de oxigen medical ţine 13 minute dacă e consum mare până la 2 ore să spunem şi exact la fel ţine şi cea de oxigen tehnic de 50 de litri, presiunea de lucru e aceeaşi”, a declarat pentru News.ro Dr. Horhotă.