Câţi bani are cel mai bogat investitor în fonduri mutuale

Un bărbat în vârstă de mai puțin de 50 de ani are titluri ale fondului de investiții deschis BCR Obligațiuni în valoare de 1o milioane de lei. BCR Obligațiuni face parte din categoria fondurilor care investesc 90% din resursele investitorilor în instrumente cu venit fix precum titlurile de stat și obligațiunile corporatiste. Fondul gestionează active nete de peste 1,24 miliarde de lei pentru aproape 37.700 de investitori.

25 ian. 2012, 15:14
Câţi bani are cel mai bogat investitor în fonduri mutuale

Investiția medie în BCR Obligațiuni este de 27.190 de lei pe persoană fizică.

Surprinde vârsta ridicată a investitorilor. Mai mult de jumătate sunt bărbați și 34% dintre toți investitorii sunt persoane de peste 60 de ani. Proporția celor cu vârste de 56 – 60 de ani  este 15%, iar a celora de 51 – 55 de ani – 12%.

Fondul este administrat de firma Erste Asset Management România (EAM), lidera pieței de specialitate, care are în gestiune 35,29% din activele nete totale ale acesteia de aproape 7,9 miliarde de lei.

„În afară de investitorii care au venit de la început în fondul de obligațiuni, mulți sunt cei care au migrat dinspre fondul monetar (care face plasamente mai ales în depozite bancare, n.r.), un fenomen care va continua și la care ne așteptam încă din 2010“, a spus Dragoș Neacșu, președintele executiv al EAM.

Oficialul de la Erste consideră că „este firesc ca investitorii să înceapă cu fondul cu cel mai mic grad de risc și, pe măsură ce se familiarizează cu piața, să caute plasamente care aduc randamente mai mari“.

În ultimele 365 de zile, BCR Obligațiuni a adus un câștig brut de 7,74% (randament înainte de impozitarea cu 16%).

Pe piața autohtonă sunt 6 fonduri românești de obligațiuni care administrează active nete 1,48 miliarde de lei și alte 14 străine (înregistrate în altă țară dar vândure și în România).

Totodată, un studiu al EAM relevă faptul că, pe măsură ce gradul de risc al unui fond este mai mare, tot mai mulți invetitori sunt de gen masculin.