Cabinetul Boc a demisionat. Cătălin Predoiu, numit premier interimar VIDEO

Premierul Emil Boc şi toţi miniştrii cabinetului şi-au dat demisia în această dimineaţă. Boc a anunţat că a decis să depună mandatul Guvernului pentru că nu vrea să se "agaţe de putere". Preşedintele Băsescu a decis să-l numească premier interimar pe ministrul Cătălin Predoiu. Decizia lui Boc de a renunţa la fotoliul de prim-ministru vine după săptămâni de proteste în stradă şi o perioadă în care mai mulţi lideri ai PDL i-au cerut demisia.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 06:56
Cabinetul Boc a demisionat. Cătălin Predoiu, numit premier interimar VIDEO

Premierul Emil Boc şi-a anunţat încă de luni dimineaţa, la şedinţa coaliţiei, intenţia de a se retrage de la conducerea Guvernului. Ulterior, lucrurile s-au derulat rapid. În şedinţa de Guvern convocată de urgenţă, Boc a declarat că îşi dă demisia şi că va depune mandatul cabinetului pe care îl conduce. A fost imediat la Cotroceni (unde mai fusese şi în noaptea de duminică spre luni) pentru a-şi depune mandatul, Băsescu l-a numit rapid interimar pe Cătălin Predoiu, iar în cursul după-amiezii a convocat partidele la Cotroceni pentru consultări în vederea nominalizării noului premier.

UPDATE 15.50: Guvernul se va reuni în şedinţă la ora 17.00, sub conducerea premierului interimar Cătălin Predoiu, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. La Palatul Victoria se află şi Emil Boc. La finalul reuniunii informale cu membrii Cabinetului, Cătălin Predoiu va susţine o declaraţie de presă.

UPDATE 13.15: Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a-şi asuma funcţia de prim-ministru interimar. „Doresc să informez opinia publică despre faptul că luni, 6 februarie 2012, am acceptat propunerea Preşedintelui României de a-mi asuma funcţia de Prim-ministru interimar. Doresc să asigur cetăţenii că instituţiile statului îşi vor continua în mod normal activitatea, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare”, a anunţat Predoiu.

UPDATE 12.20: Preşedintele Traian Băsescu a luat act de demisia premierului Emil Boc şi a semnat decretul de numire a ministrului Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

UPDATE 11.30: Premierul Emil Boc a mers la Palatul Cotroceni pentru a-şi depune mandatul. Potrivit unor surse politice, Boc a avut discuţii cu preşedintele Traian Băsescu cu privire la strategia PDL şi la formarea viitorului guvern. „Am îndeplinit regulile procedurale, am depus mandatul atât la Preşedinte, cât şi la Parlament. Potrivit Constituţiei, Guvernul răspunde politic în faţa Parlamentului şi, în consecinţă, am depus mandatul Guvernului la Parlament şi pentru că am fost nominalizat de preşedinte, l-am depus şi la preşedinte”, a declarat ulterior Emil Boc.

UPDATE 10.50: Emil Boc a declarat că, din punct de vedere procedural, urmează să depună mandatul Guvernului atât la Preşedinţie, cât şi la Parlament, în perioada imediată.  El a adăugat că regretele pe care le are pentru părăsirea funcţiei de prim-ministru le va prezenta în memorii.

UPDATE 10.30: Premierul Emil Boc a anunţat, în şedinţa de Guvern, că a luat decizia de a depune mandatul Guvernului. Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere. Pentru mine, contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării”, a spus Boc.

„Am luat măsuri foarte grele în mandatul meu, dar am făcut-o pentru că a trebuit, nu pentru că am dorit. Fac apel la maturitatea clasei politice să treacă rapid prin Parlament un nou guvern”, a mai declarat Boc.

„Mulţumesc miniştrilor cu care am colaborat. Aţi ştiut că nu veniţi să participaţi la un concurs de popularitate în acest guvern. Mulţumesc preşedintelui României pentru sprijinul acordat reformei şi pentru parteneriatul pe care l-am avut”.

„Le mulţumesc românilor pentru că ei sunt cei care au salvat ţara de la colaps economic. Ştiu că de multe ori medicamentul administrat a avut un gust amar, dar a meritat. România s-a însănătoşit din punct de vedere economic. Cred că este momentul să lăsăm locul unui nou guvern care să consolideze roadele muncii noastre şi să fie mai popular, acum că România este stabilă şi credibilă din punct de vedere economic”, a adăugat Boc.

Ziua de luni a debutat cu şedinţa coaliţiei. În cadrul acesteia, premierul Emil Boc a anunţat că ar dori să se retragă de la conducerea Guvernului, liderii coaliţiei luând în discuţie şi posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

În paralel, a fost convocată, de la 10.15, o şedinţă de Guvern de urgenţă, oficial, tema şedinţei fiind alocarea unor fonduri pentru energia termică din localitatea Horezu.

În noaptea de duminică spre luni, Emil Boc a fost convocat, împreună cu mai mulţi miniştri, la Cotroceni.

Vizita nocturnă a avut loc după ce mai multe voci din PDL au cerut cu insistenţă o remaniere a Guvernului şi îndepărtarea lui Boc din fruntea Executivului.

Surse din PDL declarau duminică pentru Mediafax că cei mai mulţi democrat-liberali doresc plecarea urgentă a lui Emil Boc din postul de premier şi susţin inclusiv înlăturarea acestuia din fruntea partidului, generând o presiune pentru acest lucru.

De altfel, vicepreşedintele PDL Elena Udrea a afirmat că discuţiile din partid legate de situaţia guvernării şi Guvernului vor începe în următoarea perioadă urmând ca „decizia va fi în conformitate cu aşteptările oamenilor”. Udrea nu a exclus varianta demisiei lui Boc adăugând că poate fi găsit un premier care să conducă un guvern mai popular.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că, în eventualitatea unei remanieri guvernamentale, este posibilă chiar şi înlocuirea primului-ministru Emil Boc, informează agenţia NewsIn.