Cabinetul de război s-a reunit de urgență în Israel: când ar putea avea loc contraofensiva asupra Iranului

Israelul analizează cum să răspundă la atacul iranian, s-a reunit din nou cabinetul de război. Israelul cere ONU toate sancţiunile posibile împotriva Iranului.

15 apr. 2024, 20:50
Cabinetul de război s-a reunit de urgență în Israel: când ar putea avea loc contraofensiva asupra Iranului

UPDATE: Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta „clar şi puternic” împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Răspunsul va fi menit să transmită mesajul că Israelul „nu va permite ca un atac de o asemenea amploare împotriva sa să treacă fără reacţie”, notează Canal 12.

De asemenea, răspunsul va fi menit să arate clar că Israelul nu va permite iranienilor să „stabilească ecuaţia” pe care au încercat să o afirme în ultimele zile. Aceasta pare a fi o referire la avertismentul Iranului că viitoarele lovituri israeliene asupra teritoriului iranian, inclusiv asupra sediilor sale diplomatice internaţionale, vor fi de acum înainte din nou întâmpinate cu lovituri iraniene de represalii asupra Israelului.

Este alertă maximă în Israel, iar cabinetul de război s-a reunit, din nou, pentru a decide care fi raspunsul după atacul Iranului de sâmbată noapte. Armata israeliană a publicat și imagini cu momentele în care doboară cele 324 de drone și rachete de croazieră lansate de Iran. In paralel, armata israeliană continuă operațiunile în Fâșia Gaza si subliniaza că atacul fără precedent din weekend nu o va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva Hamas.
Cabinetul de război condus de premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a reunit. Potrivit presei, majoritatea membrilor Cabinetului de război condus de Netanyahu își doresc un răspuns împotriva Iranului, dar încă nu s-a luat o decizie clară în acest sens.
BREAKING NEWS Război în Orientul Mijlociu. Iran a lansat un atac cu sute de drone în Israel. Americanii trimit trupe în zonă VIDEO
Președintele american Joe Biden i-a transmis deja lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor lua parte la o contraofensivă împotriva Iranului. Avertismente similare au fost lansate și de alți oficiali de rang înalt din cadrul administrației Biden, care încearcă să prevină izbucnirea unui război major în Orientul Mijlociu.

Pe de altă parte, potrivit experților, atacul lansat de Iran pare a fi mai degrabă un avertisment și nu o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu. La interceptarea celor peste 300 de drone și rachete au participat Statele Unite, Marea Britanie, dar și Iordania.

Ofical de la Casa Albă: Washingtonul nu doreşte o escaladare cu Iranul, însă va continua să apere statul Israel

Până acum, pagubele produse în urma atacurilor sunt minore și doar câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Întreaga operațiune indică faptul că Iranul vrea să își reafirme poziția de putere regională, consideră experții americani.

Avioane de luptă ale Marii Britanii, staționate în România, au participat și ele la doborârea dronelor iraniene. Cele șase aeronave de luptă au fost trimise în Orientul Mijlociu și au acționat pentru apărarea Israelului. Autoritățile de la Tel Aviv au confirmat că au doborât 99% dintre rachetele și dronele lansate de Iran, iar acest lucru a fost posibil pentru că Israelul are unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din întreaga lume. Cea mai importantă parte a acestuia este Iron Dome, realizat în 2011 și folosit de nenumărate ori până acum.
Benjamin Netanyahu, pregătit de război: „Vom învinge!”. Cabinetul de război al Israelului s-a reunit pentru a decide riposta
Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, au purtat luni discuţii telefonice cu privire la tensiunile dintre Israel şi Iran.

Amir-Abdollahian l-a informat pe Wang cu privire la poziţia Iranului cu privire la atacul asupra secţiei consulare a ambasadei Iranului din Damasc, Siria, spunând că Consiliul de Securitate al ONU nu a dat un răspuns necesar la acest atac şi că Iranul are dreptul la autoapărare. ca răspuns la încălcarea suveranităţii sale.

Menţionând că situaţia regională actuală este foarte sensibilă, Amir-Abdollahian a spus că Iranul este dispus să-şi exercite reţinerea şi nu are intenţia de a escalada în continuare situaţia.

Wang, de asemenea membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, a declarat că China condamnă ferm şi se opune ferm atacului asupra secţiei consulare a ambasadei Iranului la Damasc, considerându-l o încălcare gravă a dreptului internaţional şi inacceptabil.

China a remarcat declaraţia Iranului conform căreia acţiunile întreprinse au fost limitate şi au fost un act de autoapărare ca răspuns la atacul împotriva consulatului iranian din Siria, a spus Wang.

China apreciază accentul Iranului de a nu viza ţările regionale şi vecine, precum şi reiterarea sa privind urmărirea continuă a unei politici de bună vecinătate şi prietenoasă, a spus el.

Se crede că Iranul poate gestiona bine situaţia şi poate scuti regiune de alte tulburări, păstrându-şi în acelaşi timp propria suveranitate şi demnitate, a adăugat el.

Biden: Ne angajăm să protejăm interesele americane şi partenerii noştri din regiune, inclusiv Irak. Irakul şi America lucrează împreună pentru a învinge ISIS.

Numele operaţiunii de interceptare şi contracarare a atacului iranian de sâmbătă trecută este „Scut de fier”.

NBC News:  Răspunsul Israelului la atacul Iranului ar putea fi „iminent”, potrivit unui oficial israelian.

Canalul 12 israelian: La finalul şedinţei de cabinet, s-a decis să se răspundă Iranului. Forţele Aeriene Israeliene au finalizat pregătirile pentru o lovitură.

Presa israeliana: Ce se poate spune în acest moment despre răspunsul Israelului la atacul iranian

1. Se aşteaptă un răspuns militar

2. Există o înţelegere că trebuie să se întâmple rapid

3. Amploarea şi natura atacului nu sunt încă clare

Ministerul de Externe al Iranului repetă: „În cazul oricărei agresiuni împotriva Republicii Islamice Iran, răspunsul nostru va fi imediat, copleşitor şi decisiv”. 

Şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevy: Lansarea rachetelor către Israel va primi un răspuns. Halevy este primul oficial israelian care confirmă că va exista un răspuns israelian la atacul Iranului.

Autoritatea oficială de radiodifuziune, potrivit unor surse: Israelul s-a angajat Statelor Unite să coordoneze atacul asupra Iranului cu acesta.

Yedioth Ahronoth, potrivit unui înalt oficial american: Biden nu îl va opri pe Netanyahu să bombardeze Iranul.