Cabinetul Tudose preia 16 dintre miniştrii Guvernului Grindeanu, responsabili pentru mai mult de jumătate din nerealizări

Cabinetul Tudose preia 16 dintre miniştrii Guvernului Grindeanu, responsabili pentru mai mult de jumătate din nerealizările guvernamentale şi pentru mai mult de două treimi din măsurile îndeplinite parţial, conform Raportului Vâlcov. Aceiaşi miniştri au mai mult de jumătate din cele 50 de realizări ale primelor şase luni de guvernare, în condiţiile în care totalul măsurilor care trebuiau implementate era de 393. Premierul Mihai Tudose are 0 realizări, 2 măsuri îndeplinite parţial şi 17 neîndeplinite, scrie news.ro. 

RomaniaTV.net
28 iun. 2017, 20:02
Cabinetul Tudose preia 16 dintre miniştrii Guvernului Grindeanu, responsabili pentru mai mult de jumătate din nerealizări

Printre cei nominalizaţi pentru un nou mandat se regăsesc miniştri care au ca unic obiectiv atins tocmai înfiinţarea ministerului pe care îl conduc (Ministerul Turismului şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni), în alte cazuri la nerealizări fiind trecute chiar legile care ar trebui să asigure funcţionarea respectivului domeniu. Noul Executiv preia şi un ministru, pe cel al Tineretului şi Sportului, care, potrivit evaluării partidului, nu are realizări, nici măcar parţiale, ci doar 20 de obiective neatinse. Ministerul cu cele mai multe măsuri neimplementate, 29, este Ministerul Justiţiei, care consemnează o realizare, reînfiinţarea Institutului Român de Criminologie. Printre cei care îşi vor continua mandatul se numără şi ministrul Energiei, Toma Petcu, acesta bifând „monitorizarea procedurii de negociere a contractelor”. Prima pe lista măsurilor parţial îndeplinite este însă „exploatarea rezervelor probabile şi posibile prin investiţii specifice”. Lia Olguţa Vasilescu are cele mai multe realizări, cu 9 măsuri îndeplinite şi alte 23 realizate parţial.

Evaluarea făcută de PSD arăta că din cele 393 de măsuri cuprinse în programul de guvernare, 50 (13%) au fost îndeplinite integral, 107 (27%) au fost îndeplinite parţial, iar 236, reprezentând 60%, erau măsuri neîndeplinite. Dintre acestea, miniştrii preluaţi şi în noul cabinet au 27 de obiective atinse, 80 parţial îndeplinite şi 138 neîndeplinite.

Premierul Mihai Tudose, ca ministru al Economiei, nu a îndeplinit niciuna din măsurile propuse prin programul de guvernare.

Tudose are două măsuri îndeplinite: Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi Fondul Naţional de Dezvoltare. În cazul primului fond, în raportul de evaluare se consemnează: „Acesta va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 mld. €. Termen: Primul semestru din 2017. În curs de îndeplinire”. În cazul celui de-al doilea fond, menţiunea este „Primul semestru din 2017. În curs de îndeplinire”.

Cele 17 măsuri neîndeplinite includ: transferul ELCEN în patrimoniul Municipiului Bucureşti Termen: De realizat în 2017; Comitet interministerial pentru reprezentanţele economice ale României din străinătate Termen: De realizat în 2017; Lărgirea Consiliului de Export Termen: De realizat în 2017; Program naţional de specializare inteligentă Identificarea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni; Program de investiţii publice de tip greenfield Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Program de utilizare a siturilor contaminate. Investiţii brownfield. Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Programul naţional „Promovarea proprietăţii intelectuale româneşti” Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Programul pentru atragerea de investiţii străine cu valoare adăugată mare Termen: Începere în 2017; Modificarea Legii minelor nr. 85/2003. Termen: 2017;  Programul de cercetare geologică a resurselor minerale în perioada 2017—2020 Termen: Începere; Program privind valorificarea durabilă a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Program privind Apele Minerale Termen: Începere în 2017; Eficientizarea Portalului de Comerţ Exterior. Termen 2017; Program privind dezvoltarea şi consolidarea drepturilor consumatorilor. Termen: Pregătire în 2017, implementare 2018; Program privind dezvoltarea instrumentelor de informare, educare şi evaluare a gradului de satisfacţie a consumatorilor. Termen: Începere în 2017; Program privind reorganizarea Larex Termen: Începere în 2017; Program privind stimularea constituirii/ funcţionării adecvate a centrelor de consultanţă şi informare a consumatorilor. Termen: Începere 2017.

Citeşte mai mult pe news.ro.