Cabinetul Tudose se întruneşte în prima şedinţă la Palatul Victoria UPDATE

Prima şedinţă a Guvernului condus de Mihai Tudose se desfăşoară vineri, la o zi după votul de încredere primit din partea Parlamentului. Miniştrii se vor reuni vineri dimineaţă la Palatul Victoria pentru o şedinţă pregătitoare, urmând ca prima şedinţă oficială să aibă loc la ora 15.30
Filip Stan
30 iun. 2017, 05:38
Cabinetul Tudose se întruneşte în prima şedinţă la Palatul Victoria UPDATE

UPDATE Şedinţa de guvern va avea loc la ora 15.30,potrivit agendei primului-ministru afişată pe site-ul Guvernului.

 

Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-ar putea afla o serie de ordonanţe de urgenţă.

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament joi, cu 275 de voturi favorabile şi 102 „împotrivă”.

”Vă asigur că votul dumneavoastră va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Dumnezeu să ajute România!”, a declarat Mihai Tudose după anunţarea în plen a rezultatului, scrie News.ro.

Mihai Tudose a venit în faţa Parlamentului cu o variantă modificată a programului de guvernare asumat anterior de către Guvernul Grindeanu. Cele mai importante modificări sunt în domeniul fiscal.

Citeşte şi:  Premierul desemnat Mihai Tudose: Nu se desfiinţează Pilonul II de pensii. Punct

Astfel, toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, arată noul program de guvernare.

Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, şi va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România.

În plus, o taxă nouă va fi introdusă pentru companiile din energie. „În ceea ce priveşte impozitarea profitului, o restabilire a echităţii considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse natural şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu la finan lul anului 2017”, mai arată documentul.

Programul de guvernare prevede şi alte măsuri noi faţă de programul iniţial de guvernare, din ianuarie. „Intenţionăm constituirea unei direcţii în cadrul ANAF (şi cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcţiei de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie”, arată documentul.

Programul PSD propune înăsprirea legislaţiei privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-şi reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înfiinţa o societate un anumit număr de ani după două insolvenţe.

„Totodată, vom modifica legea insolvenţei cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-şi respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de şase luni”, arată noul program de guvernare.

Varianta amendată a programului de guvernare a nemulţumit nu doar opoziţia, ci şi pe preşedintele Klaus Iohannis, care a avut un discurs critic, joi seară, după ceremonia de depunere a jurământului de către miniştri.

Iohannis le-a atras atenţia noilor miniştri şi liderilor PSD-ALDE, că programul de guvernare cu care coaliţia a venit în faţa românilor în alegeri a fost schimbat în „puncte esenţiale”, precizând că acum majoritatea nu mai poate folosi argumentul că este un program votat de români.

„Găsim coaliţia cu un nou Guvern şi, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunţă contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat”, le-a spus Iohannis membrilor Guvernului.

El a afirmat că este „dreptul legitim” al coaliţiei de a schimbat programul de guvernare, însă a subliniat problema trecerii, în doar şase luni, de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe. De asemenea, şeful statului le-a spus noilor miniştri că nu doreşte să mai vadă „sincope” de genul OUG 13, cerând să guverneze responsabil şi să respecte angajamentele României în faţa partenerilor externi.

”Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară! Taxa de solidaritate… Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil! Vă solicit să guvernaţi în aşa fel în cât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%, să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat miniştrilor preşedintele Iohannis.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă președintele și administratorul de bloc demisionează în același timp. Cine preia conducerea asociației?
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
O nouă minivacanță pentru bugetarii din România, în curând
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Două femei au fost găsite moarte în Canalul Dunăre-Marea Neagră! Acestea au fost descoperite la Medgidia și Cernavodă
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul lui Călin Georgescu înainte de alegeri. A recunoscut în direct: Cunosc scenariul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Cele mai ieftine și folosite medicamente, retrase de pe piață. Explicațiile producătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase