Cabiria Andreian Cazacu a murit la vârsta de 90 de ani. Era supranumită „doamna matematicii româneşti”

Prof. univ. dr. Cabiria Andreian Cazacu, prima femeie conferenţiar la Universitatea din Bucureşti, unul dintre reputaţii matematicieni români, a murit marţi, la vârsta de 90 de ani. 

RomaniaTV.net
22 mai 2018, 15:16
Cabiria Andreian Cazacu a murit la vârsta de 90 de ani. Era supranumită „doamna matematicii româneşti”

Cabiria Andreian Cazacu s-a născut în anul 1928 la Iaşi. A absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti în anul 1949 şi a obţinut titlul de doctor în matematică în anul 1955 cu teza: Suprafaţe riemanniene normal exhaustibile. Între anii 1950-1998 a desfăşurat activitatea didactică la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti (parcurgând treptele ierarhice de la asistent la profesor în anul 1968). Din anul 1998 este profesor consultant la aceeaşi facultate.
Activitatea sa ştiinţifică priveşte teoria suprafeţelor Riemann, cvasiconformitatea, teoria inelelor diferenţiale, teoria Nevannlina.
A fost şi cercetător ştiinţific la Institutul de Matematică al Academiei Române (1951-1969) şi cercetător onorific din anul 1969.
A primit premiul Simion Stoilow al Academiei Române pentru activitatea ştiinţifică din anul 1966.
A publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice. Dintre monografiile pe care le-a publicat, de remarcat cea intitulată „Teoria funcţiilor de mai multe variabile complexe” (vol.II, unde este coautor alături de marele matematician Simion Stoilow al cărui discipol şi continuator a fost.
A organizat 8 ediţii ale Seminarului româno-finaldez de Analiză complexă.
A prezentat conferinţe la numeroase universităţi din străinătate (Anglia, Franţa, Germania, Italia, Spania, Canada, Finlanda) iar rezultatele sale din domeniul analizei complexe sunt citate şi folosite în literatura de specialitate de numeroşi matematicieni români şi străini.

„Academicianul Solomon Marcus o numea „doamna matematicii româneşti”, „un model de conştiinciozitate şi colegialitate, de corectitudine şi urbanitate, de modestie şi de generozitate”, apreciind că „nicio istorie a matematicii româneşti nu va putea omite că profesorul Simion Stoilow a ales-o pentru a-i preda ştafeta”. Membrii Academiei Române aduc un pios şi respectuos omagiu la ceasul despărţirii de prof. univ. dr. Cabiria Andreian Cazacu, cercetător pasionat, care şi-a dedicat întreaga viaţă studiului matematicii superioare”, afirmă Biroul de presă al Academiei Române, într-un comunicat de presă.