Cadavrul pilotului Mircea Crăciun a fost dus la Serviciul de Medicină Legală din Braşov

Cadavrul pilotului Mircea Crăciun, care s-a prăbuşit cu planorul în urmă cu aproape patru luni, în Masivul Postăvarul, a fost ridicat de către anchetatori şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Braşov, urmând ca epava planorului să fie luată din zona respectivă în cursul zilei de luni.
Romania TV
22 nov. 2015, 12:26
Cadavrul pilotului Mircea Crăciun a fost dus la Serviciul de Medicină Legală din Braşov

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov, Ciprian Aldea, cadavrul pilotului găsit în carlinga planorului a fost preluat de poliţiştii criminalilşti, duminică, şi transportat la Serviciul de Medicină Legală Braşov,informează MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte epava planorului, Ciprian Aldea a spus că aceasta va fi ridicată cu ajutorul unui elicopter, în cursul zilei de luni.

„Zona este în continuare izolată şi va rămâne o echipă de jandarmi montani acolo şi peste noapte. Va veni mâine (luni – n.r.) un elicopter care va prelua epava”, a spus reprezentnatul IJJ Braşov.

Operaţiunea de cercetare şi de recuperare a epavei planorului dispărut în urmă cu aproape patru luni şi găsit, sâmbătă, în Masivul Postăvarul, precum şi a cadavrului pilotului a fost întreruptă, sâmbătă seară, o dată cu lăsarea întunericului, petru a nu pune în pericol vieţile membrilor echipelor de intervenţie, fiind reluată duminică dimineaţă.

Prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ancheta în acest caz este coordonată de către procurorul general Sorin Vasilache, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Braşov, precum şi de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).

Echipele de intervenţie au găsit, sâmbătă la prânz, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postăvarul, epava planorului pilotat de Mircea Crăciun şi dispărut în 6 august, aproximativ în aceeaşi zonă, după ce un turist a anunţat la 112 că a văzut bucăţi dintr-un planor. În interiorul epavei, în carligă, a fost găsit cadavrul în stare avansată de descompunere al pilotului Mircea Crăciun.

Citeşte şi Raed Arafat, despre planorul găsit în Postăvarul: Echipele puteau trece în apropiere şi să nu vadă planorul

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţa că Masivul Postăvarul a fost inclus de mai multe ori, în cursul verii, în arealul de căutare, într-o zonă care a depăşit o mie de hectare, însă aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii pădurii.

Potrivit unui comunicat de presă al IGSU, zona respectivă a fost verificată atât cu forţe la sol, inclusiv cu alpinişti, în zonele abrupte, cât şi cu elicoptere şi drone.

Şi secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spunea că a avertizat încă din luna august, de la dispariţia planorului în Masivul Postăvarul, că s-ar putea ca echipele de căutare să treacă pe lângă epavă şi să nu o vadă, din cauză că zona era împădurită şi foarte deasă.

„Zona era deasă, cu copaci. Puteau trece în apropierea lui şi să nu-l vadă. Ca să-l fi văzut, ar fi trebuit să fie chiar lângă el, întrucât era o zonă foarte deasă”, a declarat Arafat.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun a dispărut în 6 august, fiind căutat săptămâni în şir în mai multe zone din ţară, însă fără niciun rezultat.

Aparatul de zbor a fost închiriat de la o firmă din străinătate de către pilotul Mircea Crăciun, care îl testa pentru prima dată după asamblare.

În 6 august, membri ai Aeroclubului Braşov l-au ajutat pe pilot să se înalţe şi să decoleze din Masivul Postăvarul, în condiţiile în care Mircea Crăciun se pregătea pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, declara, la scurt timp după dispariţia planorului, că atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două-trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”.

Ancheta în acest caz a fost începută încă din 6 august de către procurori ai Parchetului Curţii de Apel Braşov, care s-au sesizat din oficiu, fiind deschis un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclubului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

ROMATSA anunţa că Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil în 6 august, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menţiona că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.

Planorul pilotat de Mircea Crăciun zbura într-o zonă de clasa G, adică spaţiul aerian liber, iar pilotul era singurul responsabil cu navigaţia şi cu păstrarea legăturii cu organele de trafic, declara, pentru MEDIAFAX, directorul general al Aeroclubului României, George Rotaru.

Instructorul de paraşutism din cadrul Aeroclubului „Iosif Şilimon” Braşov, Cristinel Popescu, spunea despre Mircea Crăciun că este cu siguranţă cel mai bun pilot de distanţă cu planorul, el având un record personal de 700 de kilometri de zbor liber, iar înainte de dispariţia sa pilotul se pregătea să atingă un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

„Este un om cu o mare pasiune pentru zborul cu planorul. Aşa cum unii au pasiunea de a pescui, de a zbura cu paraşuta cum sunt eu sau orice alte pasiuni, a lui era zborul cu planorul”, afirmaCristinel Popescu.

Potrivit sursei citate, Mircea Crăciun verifica întotdeauna foarte atent toate detaliile tehnice, dar şi condiţiile meteo înainte de a porni la zbor.

Mircea Crăciun avea o firmă de panificaţie-patiserie în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, zborul cu planorul fiind marea lui pasiune.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
Playtech.ro
Cum afli secţia de votare de care aparţii pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ghid complet
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
O nouă minivacanță pentru bugetarii din România, în curând
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Două femei au fost găsite moarte în Canalul Dunăre-Marea Neagră! Acestea au fost descoperite la Medgidia și Cernavodă
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Cele mai ieftine și folosite medicamente, retrase de pe piață. Explicațiile producătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase