Cadou de Ziua Franţei, pentru medicii care luptă împotriva Covid. Creştere salarială importantă, cum se prezintă situaţia în România

Franţa a aprobat creşteri salariale în valoare de 8 miliarde euro (7,2 miliarde de lire sterline; 9 miliarde de dolari) pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii. Aşadar, guvernul salută rolul acestora în lupta împotriva virusului.
Ionela Marcu
14 iul. 2020, 08:21
Cadou de Ziua Franţei, pentru medicii care luptă împotriva Covid. Creştere salarială importantă, cum se prezintă situaţia în România

Acordul a fost semnat luni, după săptămâni de negocieri cu sindicatele, iar în final s-a stabilit ca salariile să crească cu o medie de 183 de euro pe lună.

Lucrătorii din domeniul sănătăţii au fost lăudaţi de-a lungul pandemiei cu afişări periodice de apreciere publică. Cu toate acestea, ei au dorit mai mult decât recunoaştere şi au organizat proteste pentru a solicita creşteri salariale şi o mai bună finanţare pentru spitale

Anunţul privitor la medicii francezi a venit în timp ce ţara sărbătoreşte marţi ziua Bastiliei, o sărbătoare naţională, în timpul căreia lucrătorii din sănătate vor fi sărbătoriţi pentru eforturile lor din ultima vreme. Tot marţi, preşedintele Emmanuel Macron îşi va expune, într-un interviu televizat, noile orientări destinate să ajute Franţa să iasă din criza provocată de noul coronavirus. La ora 14.10 (ora României), în formatul tradiţional al unui interviu în direct de la Palatul Elysée, şeful statului francez îşi va prezenta timp de 45 de minute, programul pentru viitor, la câteva zile după ce a schimbat premierul şi o parte a guvernului.

Citeşte şi Scrisoare deschisă a medicilor din linia întâi a luptei împotriva coronavirus. „Vrem să rămânem medici, nu gardieni, nu poliţişti”

Acest discurs va da startul, aşa cum explică anturajul său, ultimelor 600 de zile ale mandatului de 5 ani al preşedintelui, în perspectiva scrutinului din 2022. Macron şi noul său prim-ministru Jean Castex vor trebui să gestioneze o criză sanitară, economică şi socială care, potrivit institutului de statistică INSEE, va arunca Franţa într-o recesiune de 9% în 2020, fără precedent din 1948. Pe lângă planul de apărare în cazul unei reluări a epidemiei, Macron ar urma să detalieze măsurile de relansare economică şi de susţinere a locurilor de muncă începând din toamnă, inclusiv anunţuri sectoriale, mergând de la ajutoare pentru angajarea tinerilor până la măsuri anunţate în faţa Convenţiei cetăţeneşti pentru climă.

Care e situaţia medicilor români

Spre comparaţie, în România, în data de 3 iulie, a intrat în vigoare actul normativ conform căruia mai multe categorii de angajați din sistemul sanitar implicați în gestionarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus vor primi un spor de până la 30% din salariul de bază, conform unui ordin publicat la începutul lunii în Monitorul Oficial.

Noul ordin (legislație secundară) stabilește categoriile de personal și mărimea concretă a sporului pentru condiții de pericol deosebit acordat în baza prevederilor art. 7 din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19.

Actul normativ prevede că patru categorii de personal au dreptul la sporurile pentru condiții de pericol deosebit:

personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu Covid-19.
cadrele militare – paramedici și personal medical – din structurile aflate în coordonarea/coordonarea operațională a Departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecției cu virusul SARS-CoV-2.
personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflat în finanțarea autorităților administrației publice locale.
tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a, precum și din spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2.

CE SPORURI PRIMESC ANGAJAȚII

Astfel, noul ordin arată că personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar care asigură asistență medicală, primul ajutor calificat sau transport pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, ce implică un contact direct cu pacienții, beneficiază de un spor de 30% pentru pacienți simptomatici cu forme medii sau severe și de 25% pentru pacienți cu alte forme (forme ușoare sau asimptomatici).

Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport care asigură asistență medicală pacienților suspecți cu virusul SARS-CoV-2, ce implică un contact direct cu pacientul, beneficiază de un spor de 20%.

Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanță care asigură pacienților suspecți cu virusul SARS-CoV-2 asistență medicală sau primul ajutor calificat și transport către sau de la unitățile medicale beneficiază de un spor de 20%.

Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar care desfășoară acțiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic și/sau de recoltare a probelor biologice în vederea identificării pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, precum și cel care în vederea realizării diagnosticului pozitiv de Covid-19 prelucrează sau transportă în vederea prelucrării probele recoltate de la pacienți suspecți sau testați pozitiv beneficiază de un spor de 15%.

Tot personalul din unitățile medicale dedicate în întregime Covid-19 (linia I), pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de un spor de 10%.

Tot personalul din unitățile medicale dedicate parțial Covid-19 (linia II, suport), pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de un spor de 5%.

Sporurile menționate nu pot fi acordate cumulat aceleiași persoane în cadrul aceleași norme de timp lucrat, se arată în ordin.

Ordonatorii de credite vor nominaliza personalul care beneficiază de spor, vor calcula valoarea sporului și vor stabili condițiile de acordare, cu consultarea sindicatelor.

„Sporul prevăzut în prezentul ordin se acordă până la data de 14 august 2020 inclusiv, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli și cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, prevede ordinul.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Elena Băsescu își caută de muncă. De ce a fost dată afară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare