Cadouri Crăciun 2023. Românii dau 1.000 de lei pentru a-şi bucura familia de Sărbători. Jucăriile şi animalele de companie, în topul dorinţelor

În ciuda creșterii prețurilor și a costului de trai, bugetul alocat cadourilor de sărbători în 2023 rămâne neschimbat față de anul trecut pentru majoritatea românilor din mediul urban.

11 dec. 2023, 18:20
Cadouri Crăciun 2023. Românii dau 1.000 de lei pentru a-şi bucura familia de Sărbători. Jucăriile şi animalele de companie, în topul dorinţelor

Cadouri Crăciun 2023. Perioada Sărbătorilor de Iarnă se apropie cu paşi repezi. Astfel, românii au început deja să alerge după cadourile perfecte, iar cei mici, care îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun, au întocmit listele cu dorinţe.

Bugetul mediu alocat pentru toate cadourile de Crăciun se situează în jurul valorii de 1.000 de lei pe familie, pentru un număr de aproximativ 6-7 cadouri.
Suma colosală câștigată de Ștefan Hrușcă din concertele de Crăciun. Când îi va colinda artistul pe bucureșteni
Clubul Copiilor a desfăşurat un chestionar pentru a afla care este bugetul alocat pentru cadouri în anul 2023, cum s-a schimbat acesta fată de anul trecut, ce-și doresc cel mai mult copiii și dacă aceste așteptări sunt satisfăcute de cei mari.

La chestionar au participat 432 de părinti, preponderent din mediul urban sau din localitățile satelit ale marilor orașe.

Care este bugetul mediu pentru cadoul unui copil

Conform datelor obţinute în urma realizării chestionarului, bugetul mediu pentru achiziţionarea cadoului unui copil, în anul 2023, este de 195 de lei. Totodată, bugetul mediu diferă semnificativ în funcţie de numărul de copii dintr-o familie. Astfel, familiile cu un singur copil plătesc, în medie, 217 lei pentru cadoul copilului, faţă de 182 de lei per copil pentru cele cu doi copii şi 137 de lei per copil pentru familiile cu trei copii.

Rezultatele chestionarului ne arată că, în ciuda creșterii prețurilor și a costului de trai, bugetul alocat cadourilor de sărbători în 2023 rămâne neschimbat față de anul trecut pentru majoritatea românilor din mediul urban.

În schimb, un sfert dintre părinții chestionați au răspuns că vor reduce bugetul de cadouri anul acesta, iar 14% au spus că îl vor crește. O proporție semnificativă, de aproximativ 60%, a părinților mențin un buget similar cu cel de anul trecut pentru cadourile de Crăciun ale copiilor.

Care sunt cele mai populare cadouri de Crăciun pentru copii

Studiul arată că cele mai populare cadouri în rândul părinţilor sunt jucăriile, cărţile, jocurile, hainele, accesoriile vestimentare şi dulciurile. Totodată, studiul a scos în evidenţă că foarte mulţi copii îşi doresc în mare parte aceleaşi lucruri, cu câteva diferenţe. Astfel, 13% îşi doresc un animal de companie, în timp ce 8% dintre ei îşi doresc bani.

Bugetul mediu alocat pentru toate cadourile de Crăciun se situează în jurul valorii de o mie de lei pe familie, pentru un număr de aproximativ 6-7 cadouri.
Calendarul bonusurilor de Crăciun. Banii pe tichetele de masă au intrat luni pe card, lichidarea pe noiembrie pe 14, prima de Crăciun pe 20 şi avansul din salariu pe 28 decembrie
Pentru copiii cu vârsta între 9-12 ani, dulciurile, jocurile și cărțile rămân cadouri preferate, reflectând dorința de bucurie imediată, distracție și dezvoltare intelectuală.

Pentru adolescenți. hainele și accesoriile devin cadouri de top, urmate de jucării și dulciuri, indicând interesul crescut pentru modă și stil personal. Analiza a fost realizată de-a lungul perioadei de timp cuprinsă între data de 15 noiembrie – 3 decembrie, 2023, în mediul online.

Studiul poate fi găsit aici:

Mai jos sunt cele mai importante concluzii ale studiului nostru, pe care le vom detalia ulterior:

  • Bugetul mediu per copil pentru anul 2023 este de 195 de lei;
  • Bugetul mediu per copil diferă semnificativ în funcție de numărul de copii ai familiei. Familiile cu un singur copil cheltuie pe cadouri în medie 217 lei per copil, față de 182 de lei per copil pentru cei cu doi copii și 137 per copil pentru cei cu 3 copii;
  • Comparativ cu anul 2022, bugetul de cadouri pentru anul 2023 rămâne neschimbat pentru majoritatea românilor (60%) din mediul urban. În schimb, un sfert din aceștia spun că bugetul de anul acesta este mai mic decât în anul precedent;
  • Cele mai populare cadouri în rândul părinților sunt jucăriile (64%), cărțile (50%), jocurile (48%), hainele și accesoriile vestimentare (42%) și dulciurile (38%);
  • Copiii își doresc în mare parte aceleași lucruri, cu câteva diferențe notabile: 13% își doresc un animal de companie iar 8% își doresc bani.