Cadrele didactice ar putea primi bonus de 500 de euro, pe modelul medicilor. Sindicatele cer laptopuri şi măşti

Profesorii și personalul auxiliar din învățământ ar putea primi bonus de 500 de euro, pe modelul medicilor, pentru că vor fi expuși în lupta cu pandemia, spune liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. El precizează că social-democrații vor propune o inițiativă în Parlament. Pe de altă parte, sindicatele cer laptopuri şi măşti.

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 06:58
Cadrele didactice ar putea primi bonus de 500 de euro, pe modelul medicilor. Sindicatele cer laptopuri şi măşti

După exemplul recompenselor de risc, pentru cadrele din Sănătate, PSD a gândit un sistem asemănător de recompensare și pentru profesori: 2.500 de lei bonus, lunar, pentru cadrele din învățământ, pe motiv că și acestea vor fi expuse unui risc crescut de infectare cu noul coronavirus.

BILANŢ CORONAVIRUS 1 septembrie 2020. Prima lună de toamnă începe cu record de decese şi record de pacienţi la ATI 

„Încercăm să facem ceea ce s-a făcut pentru doctorii din România, pentru medici și pentru personalul auxiliar. Așa cum știți, începe școala și dascălii, profesorii și personalul auxiliar vor fi implicați în lupta cu pandemia și vor fi extrem de expuși. Vom gândi o inițiativă pe care o depunem mâine, poimâine cel târziu, prin care și profesorii să beneficieze de același tip de bonus, anume echivalentul a 500 de euro, 2500 de lei, pentru că sunt extrem de expuși în această perioadă de deschidere a școlilor”, anunță Alfred Simonis.

El spune că social-democrații nu au decis dacă prevederea va fi inclusă în rectificarea bugetară sau va fi inițiativă distinctă.

„O să găsim mecanismul să nu pice în sarcina autorităților locale. (…) E important să fie motivați și recompensați”, mai spune liderul deputaților PSD.

Sindicatele din învățământ cer măști și laptopuri pentru profesori

Sindicatele din învățămâtul preuniversitar din Gorj solicită măști de protecție și laptopuri pentru profesori înainte de începerea anului școlar. Constantin Huică, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, a declarat că angajatorul este obligat să asigure echipament de protecție și de lucru pentru angajați, dar și pentru elevi, având în vedere că învățământul este gratuit. Potrivit lui Constantin Huică, sunt familii unde va fi nevoie și de 4 laptopuri sau tablete pentru desfășurarea cursurilor online, dacă va exista această situație.

Huică a dat ca exemplu o familie de profesori cu doi copii, în care toată lumea are nevoie de un echipament conectat la internet pentru a putea participa la cursurile online. Nimeni nu știe ce se va întâmpla în cazul în care se va ajunge în situația ca orele să nu se mai desfășoare în sălile de clasă.

Ce se întâmplă cu profesorul când elevii se îmbolnăvesc?

Liderul de sindicat din învățământul preuniversitar din Gorj a mai spus că nu este încă reglementată situația profesorilor care predau la mai multe clase și una din clase este trimisă acasă, din cauza infectării cu COVID a unor elevi. 

„Eu nu știu ce se va întâmpla în momentul în care un elev sau doi dintr-o clasă vor fi depistați cu noul coronavirus? Copiii vor fi trimiși acasă 14 zile, dar ce se întâmplă cu profesorul? El rămâne și predă? Va fi înlocuit? Cadrul didactic respectiv a intrat în contact cu elevi de la alte clase și cu profesorii din școală. Trebuie să fie lămurite și aceste aspecte. Apoi este nevoie ca toți profesorii să fie ajutați cu laptopuri, mai ales că au și copii. Cum te descurci la cursurile online, când într-o familie de profesori este nevoie de 4 echipamente conectate la internet? Angajatorul este obligat să asigure atât materialele de protecție, cât și laptopuri. Pe stradă sunt obligat să am mască la mine, dar la locul de muncă este obligația angajatorului să asigure materialele de protecție. Și pentru elevi la fel.”, a declarat Constatin Huică, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor din Învățământ Gorj.

Profesorii au revenit de pe 1 septembrie la școală 

Este de precizat că de luni profesorii au revenit la școală pentru a pregăti începerea anului școlar. În momentul de față, școlile din județ sunt în procesul de achiziție a separatoarelor de plexiglas pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.

Vor mai fi achiziționate laptopuri și aparatura pentru cursurile online: „Colegii au revenit la școală și au loc discuții, se fac analize pe tema începerii noului al școlar. Sunt în derulare și achizițiile pentru separatoare, laptopuri în fiecare sală de clasă. Vedem și dacă ajung banii să fie cumpărate toate echipamentele pentru că toată țară cumpără acum. Ideal ar fi fost să vedem și un program de testări pentru profesori și pentru elevi. Am văzut că în București este așa ceva. Nu cred că vom vedea la Gorj testări de profesori sau de elevi”, a mai declarat Constantin Huică, care este și profesor la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.