Cadrele didactice vor primi 2.000 de lei ca stimulent de risc în pandemie

Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi nedidactic, atât din învăţământul de stat, cât şi din cel particular, vor primi un stimulent de risc de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei, pe lună, potrivit unui proiect de lege iniţiat de PSD şi adoptat luni de Senat.

RomaniaTV.net
21 sept. 2020, 12:38
Cadrele didactice vor primi 2.000 de lei ca stimulent de risc în pandemie

Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi lideri PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, motivând că începerea anului şcolar 2020-2021 a avut loc în plină pandemie de coronavirus, iar cadrele didactice sunt expuse riscului de infectare.

Proiectul prevedea iniţial acordarea stimulentului doar în cazul învățământului de stat, însă senatorii din comisia de specialitate au stabilit că măsura se va aplica și în învățământul particular. Nu a precizat, însă, din ce surse va fi finanţat sportul în cazul acestui tip de învățământ.

”Cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19”, prevede proiectul adoptat prin vot de senatori.

Stimulentul pentru profesori şi învăţători va fi de 2.000 de lei, iar 1.500 pentru celelalte categorii de personal. Această sumă nu va fi luată în calcul la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat, respectiv angajator.

”Având în vedere prevederile ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologicaă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în care sunt prevăzute o serie de 3 scenarii, precum și o multitudine de ghiduri privind măsuri sanitare și de protecție pentru fiecare nivel educațional în parte, se simte nevoia de stimulare financiară a acestor categorii foarte importante de personal”, arată autorii proiectului.

Pentru ca proiectul să intre în vigoare, el trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, urmând ca apoi să fie promulgat de preşedintele Iohannis.