Cadrele medicale angajate în timpul crizei de coronavirus, contracte pe perioadă nedeterminată după starea de urgenţă

Cadrele medicale care au fost angajate în sistemul sanitar în timpul stării de urgenţă şi care îngrijesc pacienţi infectaţi cu noul coronavirus pot opta pentru un contract de muncă pentru perioadă nedeterminată, după încheierea stării de urgenţă. Acestea sunt prevederile unui proiect care a fost votat joi de plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

RomaniaTV.net
23 apr. 2020, 12:08
Cadrele medicale angajate în timpul crizei de coronavirus, contracte pe perioadă nedeterminată după starea de urgenţă

Senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 131 de voturi „pentru”, transmite Agerpres.

OUG 40/2020 privind întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar prevede că perioada de rezidenţiat pentru medicii din ultimul an, care nu pot susţine în acest moment examenul de specialist, a fost prelungită până la data de 31 octombrie.

„Prin derogare de la prevederile legale în vigoare, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea ministerului, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pot fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului, în mod direct, prin numirea de către ordonatorul de credite, cu stabilirea drepturilor salariale pentru funcţia temporară. Raporturile juridice încheiate încetează de drept la 45 de zile de la încetarea situaţiei de urgenţă”, se arată în ordonanţă.

OUG 40/2020 a primit raport de admitere cu un amendament în Comisia de sănătate, raport însuşit joi de plen.

„În cazul personalului medical, angajat în perioada stării de urgenţă în unităţile sanitare pe secţiile desemnate să asigure asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19, la încetarea contractului individual de muncă încheiat pe perioadă determinată, unitatea medicală va încheia contracte de muncă pe durată nedeterminată. Contractul individual de muncă este încheiat înainte de împlinirea termenului de 45 de zile, la exprimarea acordului din partea angajatului în cauză”, prevede amendamentul.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Bani în plus pentru cadrele medicale implicate în lupta împotriva coronavirus şi ajutoare pentru urmaşii celor răpuşi de COVID-19