Cafea sau Cola pentru doza perfectă de cafeină. Care băutură te revigorează cel mai bine

Cafeina este recunoscută pentru capacitățile sale de stimula creierul și de a oferi energie, iar cel mai bine este să ne procurăm această substanță dintr-o sursă cât mai naturală.

06 aug. 2021, 22:15
Cafea sau Cola pentru doza perfectă de cafeină. Care băutură te revigorează cel mai bine

Cafeina constituie pentru multe persoane substanța salvatoare din fiecare dimineață, atunci când se îndreaptă spre job, sau dimpotrivă, atunci când trebuie să se concentreze la ore târzii ale nopții. Mulți dintre cei care sunt pasionați de cafeină și nu numai întâmpină adeseori o dilemă cu privire la cea mai bună sursă de unde își pot procura această doză de energie.

Potrivit specialiștilor, 100 ml de Coca‑Cola conțin 9,7 mg de cafeină, astfel o doză de 330 mg de Cola conțin 32 mg de cafeină. O cană de ceai conține o cantitate surprinzătoare de 75 mg de cafeină, iar o cană de cafea are aproximativ 100 mg de cafeină.

Cafeina sau cofeina este unul dintre cei mai vechi stimulanți naturali folosiți de om, care se găsește în cafea, ceai, mate, guarana și cacao.

Farmacistul german Friedlieb Ferdinand Rungef izolează cofeină pură din boabele de cafea în 1820, la îndemnul lui Goethe.

În 1821, farmaciștii francezi Pierre Joseph Pelletier, Joseph Bienaimé Caventou și Pierre Robiquet reușesc de asemenea să izoleze cafeina.

În anul 1832, Pfaff și Justus von Liebig descoperă formula chimică a cofeinei. Formula structurală va fi descoperită în 1895 de Hermann Emil Fischer. Mecanismul de acțiune al cafeinei a fost studiat în secolul XX.

Cafeina și sursele cele mai populare de energie

  • O ceașcă de cafea (150 ml) conține între 30 – 100 mg de cafeină
  • O ceașcă de cafea espresso (30 ml) conține cca. 40 mg de cafeină
  • O ceașcă de cacao conține 6 mg de cofeină
  • Ciocolata conține cofeină între 15 – 90 mg/100 g
  • O doză de energizant(250 ml) conține între 75 si 80 mg de cafeină
  • O doză de Cola (330 ml)conține între 30 și 40 mg de cafeină.

Efectul cafeinei depinde de o serie de factori cum ar fi: vârsta, obiceiul de a consuma, tutunul, viteza de eliminare a organismului etc. Procesul de eliminare a cafeinei poate fi mai rapid la unele persoane care beau mai multă cafea față de cele care consumă ocazional.

Sensibilitatea individuală la cafeină are un rol important. Unele persoane excesiv consumatoare, care se opresc brusc din consumul cafelei, pot prezenta manifestări de dezintoxicare sub forma unor ușoare dureri de cap. Aceste simptome sunt limitate în timp și pot fi prevenite prin consumarea de cafea decofeinizată, relatează DCnews.