Ce beneficii are cafeaua pentru creier. Câte ceşti pe zi ajută la o memorie mai bună

Cafeina este o substanţă psihoactivă benefică, nepericuloasă pentru majoritatea oamenilor, care poate ajuta la îmbunătățirea capacităților mentale, fiind o modalitată eficientă de combatere a oboselii.

25 ian. 2024, 13:29
Ce beneficii are cafeaua pentru creier. Câte ceşti pe zi ajută la o memorie mai bună
Câte beneficii are cafeaua pentru creier. Câte ceşti pe zi ajută la o memorie mai bună

Cafeaua poate fi, pentru unii oameni, o adevărată otravă cerebrală, însă pentru alții, aceasta este nu doar un energizant natural, ci și un adjuvant în cazul durerilor de cap.

Citește și: Doctorul Virgiliu Stroescu demolează mituri alimentare: „Cea mai mare idioţenie e să bei cafeaua dimineaţa”

Cât de multe beneficii are cafeaua pentru creier

În unele zone ale lumii, consumul de cafea este mult mai intens, astfel că aici oamenii se simt afectați de consumul excesiv. Unii devin anxioși, capătădureri de cap sau fac chiar atacuri de panică după ce beau cafea. Cel puţin 80% dintre adulţii din ţările occidentale consumă cafeină în cantităţi suficient de mari pentru a le afecta funcţionarea creierului, spun experţii.

În alte zone, însă, cei mai mulţi oameni se simt vioi şi mai concentraţi, mai energici şi mai productivi, chiar euforici după o doză de cafeină, scrie Jean Carper în cartea „Cum să-ţi păstrezi sănătatea creierului”, potrivit adevarul.ro.

Contrar credințelor populare, cafeina nu este un stilumator tipic, pentru că ea nu ajută în mod direct celulele cerebrale să se învioreze şi să lucreze mai eficient. Cafeina acţionează mai lent și prin alte căi până să ajungă la creier, blocând acţiunea neurotransmiţătorului adenozină care comandă în general creierului să se liniştească şi să adoarmă.

După spusele experţilor, cafeina din două ceşti de cafea poate anihila receptorii de adenozină ai creierului pentru două ore, menținându-vă creierul în stare alertă. Chiar şi cantităţile mici de cafeină sporesc atenţia şi concentrarea, înlătură oboseala şi micşorează timpii de reacţie. Pentru a intensifica performanţa creierului, nu aveţi nevoie decât de o cafea dimineaţa şi încă una după-amiază. De reținut este că mai multă cafeină nu ajută creierul să funcționeze mai bine.

Cercetătorii de la Universitatea Limburg din Maastricht au administrat la 16 persoane o substanţă care afectează memoria pe termen scurt şi pe termen lung. Consumul de cafeină a contracarat semnificativ daunele ce ţin de pierderile de memorie. Subiecţii care au băut două, până la trei ceşti mici de cafea (250 mg cafeină) au recuperat informaţii din memoria pe termen lung şi şi-au amintit normal cuvinte la testele de memorie pe termen scurt şi lung. De asemenea, viteza de citire şi concentrare vizuală au ajuns aproape de nivelul normal, înainte de administrarea substanţei.

Cercetătorii au atribuit îmbunătăţirea memoriei unei stimulări a „activităţii colinergice”, sau creşterii activităţii neurotransmiţătorului „memoriei“, acetilcolină, ceea ce se întâmplă, spun ei, când cafeina blochează adenoza.

Citește și: Zodii care nu pot începe ziua fără o cafea. Cum să îţi bei cafeaua, în funcţie de zodie