Cafeaua cu lapte duce la formarea cariilor dentare

Publicat: Vineri, 11 Noiembrie 2011 22:23 // Actualizat: Vineri, 11 Noiembrie 2011 22:24 // Sursa: rtv.net

Cea mai bună cafea e cea cu lapte sau cu spumă de lapte, însă un studiu efectuat de un medic stomatolog american a demonstrat că adulţii care beau cafea cu lapte au un risc mai mare să dezvolte carii dentare, scrie msn.com.

Foto: msn.com

Cei mai predispuşi sunt cei care consumă această delicatesă lent. Expunerea constantă la lactoză sau la zahărul din lapte le oferă bacteriilor din cavitatea bucală "combustibil" pentru procesele metabolice. Tipul de bacterie vinovat de formarea cariilor este, cel mai adesea, Streptococcus mutans, care metabolizează carbohidraţii şi zaharurile în acizi. Acizii formaţi erodează smalţul dentar şi, astfel, se naşte o carie.

Cafeaua cu lapte sau spumă de lapte e considerată o gustare propriu-zisă, din cauza conţinutului mare în zaharuri şi lactoză. Băută în 15 minute sau cel mult o jumătate de oră, nu are efecte adverse. Însă, dacă consumul este prelungit, apare terenul propice dezvoltării cariilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul celor care beau mai multe cafele cu lapte pe zi.

Pentru a evita apariţia problemelor, se recomandă consumul de apă imediat după cafea sau de gumă, pentru a neutraliza acizii.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cafea cu lapte carii dentare lactoză Streptococcus mutans zaharuri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 nov 12:41
Răspunde | Votează email 0 email
vpNoUBhvsoPhrbaooz
That's not just logic. That's really snesbile.
12 nov 03:30
...american a demonstrat că adulţii care beau cafea cu lapte au un risc mai mare să dezvolte carii dentare, scrie msn.com. Citește mai departe… Posted...
1
EUR
4.8347
RON
11 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H