Câinii agresivi fac tot mai multe victime. Ce trebuie să faci în cazul unui atac

Sute de români ajung zilnic la spital, în urma atacurilor câinilor agresivi. Mai grav este că sunt cazuri în care oamenii mor. Numai în Râmnicu Vâlcea două persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost sfâşiate de câini. Cea mai bună metodă de reduce atacurile câinilor este dresajul.

02 mart. 2016, 14:37
Câinii agresivi fac tot mai multe victime. Ce trebuie să faci în cazul unui atac

Pentru a evita tragediile cauzate de câini, este important ca stăpânul să-şi dreseze animalul. Câinii agresivi trebuie ţinuţi cu botniţă şi în lesă, astfel, acesta nu va putea face rău celorlalţi. Din păcate, sunt foarte puţini care ţin cont de aceste reguli.

De cele mai multe ori ne întrebăm care este motivul pentru care câinii atacă. Aceştia sunt atraşi de mişcare, în cazul bicicliștilor sau a celor care aleargă. De cele mai multe ori, însă, câinii atacă pentru că sunt speriaţi. Printre semnele care ar trebui să te avertizeze asupra unui eventual atac se numără lătratul, mârâitul, poziţia plată a urechilor sau ridicarea lor bruscă.

Dresorul Cesar Milan spune că tot ce trebuie să faci pentru a evita să fii muşcat este să rămâi calm. În niciun caz nu trebuie să întorci spatele și să fugi, pentru că aceste animale au un puternic instinct de vânătoare, iar fuga le va activa acest reflex. Încearcă să nu le arăți frică sau anxietate, nu țipa și nu lovi câinele. Un câine agresiv se așteaptă ca victima sa să devină stresată înainte de atac, spune dresorul. Astfel, dacă reușești să-ți păstrezi calmul și să preiei controlul situației, câinele va da înapoi, potrivit digi24.ro.

Important mai este evitarea contactului vizual. Așază-te într-o poziție laterală față de animal, fără însă a-l pierde din priviri.

Citeşte şi Caz şocant în Vâlcea: Un bărbat a fost SFÂŞIAT de câini pe stradă

Dacă ai norocul să ai în mâini obiecte precum o umbrelă sau un băț, plasează-l în fața ta, pentru a te impune și pentru a-ți marca teritoriul. Astfel îi vei transmite câinelui că nu vrei să-i acaparezi teritoriul și că tot ce vrei este să îți aperi locul tău. Păstrează-ți calmul și cere-i câinelui să te respecte, arătându-i că nu îți este teamă de el.

În momentul în care câinele va înțelege că nu reprezinți o amenințare pentru el, te va lăsa în pace.

Dacă ești avertizat și ai timp de reacție, cea mai simplă metodă de a scăpa nevătămat este să-i oferi câinelui un obiect pe care să-l poată mușca. O haină, geantă sau un pulover, întinde-l ușor către animal. Dacă acesta se va năpusti asupra lui, vei obține câteva clipe pentru a te retrage și pentru a scăpa de pericol.

În cazul unui atac, protejează-ți fața, gâtul și pieptul, recomandă Cesar Millan. Dacă ești mușcat, încearcă să nu tragi mâna sau partea corpului de care ești mușcat pentru a nu agrava rana, rupând carnea. Folosește-te de mâini pentru a te elibera din strânsoare. Prinde-l de picioare și ridică-l de pe pământ. De asemenea, te poți folosi de greutatea corporală pentru a-l obliga să renunțe la atac.

După atac, consultă un medic pentru a primi îngrijirile necesare și astfel să eviți infecțiile.