Câinii pot distinge anumite culori: Cum văd patrupedele

În comparaţie cu oamenii, câinii au auzul şi mirosul extrem de dezvoltate. Ei pot simţi un miros cu o precizie uimitoare şi auzi sunete la distanţe de patru ori mai mari decât oamenii. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre văzul lor, scrie huffingtonpost.fr.

RomaniaTV.net
19 iul. 2013, 06:38
Câinii pot distinge anumite culori: Cum văd patrupedele

Un recent studiu aduce lămuriri în privinţa ideilor false care circulă despre simţul văzului la câini. Este o greşeală să credem că cel mai bun prieten al omului vede lumea doar în alb şi negru, cu nuanţe de gri. O altă idee preconcepută este că ei disting obiectele mai degrabă datorită luminozităţii lor decât prin culori. O echipă de cercetători a constatat însă că patrupedele pot distinge anumite culori, acestea jucând un rol important în recunoaşterea mediului, scrie Agerpres.

Câinii, ca şi multe alte mamifere, printre care omul, au receptori aflaţi în spatele ochiului numiţi conuri. Omul are trei tipuri de astfel de receptori, iar câinele doar două, lucru care explică de ce au greutăţi în a distinge culorile. Patrupedele văd doar galben şi albastru şi amestecul acestor două culori. Cercetătorii au făcut un experiment cu aceste două culori, desfăşurat pe opt câini, ca să afle dacă sunt mai sensibili la culoare sau la luminozitate.

Oamenii de ştiinţă au mizat pe legendara poftă de mâncare a câinilor. Au pus bucăţi de carne în perechi de cutii de culori şi luminozităţi diferite (galben deschis cu albastru închis, albastru deschis cu galben închis). Experienţele s-au repetat timp de nouă zile, pentru ca rezultatul să fie sigur.

De îndată ce câinii şi-au dat seama în ce cutie se află carnea, cercetătorii au mai adăugat un element de dificultate ca să verifice dacă culoarea este mai importantă decât luminozitatea. Au eliminat diferenţa de luminozitate dintre cutii, câinii având doar culoarea ca să se orienteze şi să îşi aducă aminte în ce cutie (galbenă sau albastră) este mâncarea.

După zece experienţe, câinii au ales cutia bună în şapte cazuri din zece, şase dintre ei realizând chiar nouă din zece. Cercetătorii au tras concluzia că probabil câinii sunt mai sensibili la culoare decât la luminozitate.

Cum în experimente au fost incluşi doar opt câini, alte cercetări trebuie făcute pentru a verifica descoperirea. Dacă ideea se verifică, nimeni nu se îndoieşte că se vor putea îmbunătăţi tehnicile de dresare a câinilor.