Câinii Saint Bernard, tot mai puțin folosiți în misiuni de salvare. În ce fel îi ajută acum pe oameni

Câinii Saint Bernard, tot mai puțin folosiți în misiuni de salvare. Patrupezii, unul dintre simbolurile naționale ale Elveției, sunt renumiți pentru ajutorul în misiuni de salvare montană, însă ei au început să fie folos acum pentru a ajuta oameni în alte feluri.

30 sept. 2023, 21:01
Câinii Saint Bernard, tot mai puțin folosiți în misiuni de salvare. În ce fel îi ajută acum pe oameni
Câinii Saint Bernard, tot mai puțin folosiți în misiuni de salvare

Câinii Saint Bernard, tot mai puțin folosiți în misiuni de salvare. Fundația Barry, o organizație neguvernamentală care a preluat în 2005 operațiunile celui mai vechi crescător de câini Saint Bernard din munții Elveției, a ajutat la trecerea patrupedelor faimoase în noi roluri de animale terapeutice și de susținere a persoanelor vulnerabile.

Saint Bernard este o rasă care astăzi lucrează pe frontul social. Câinii lucrează în spitale, în azilele de bătrâni cu cetățeni vârstnici. Ei ajută oamenii care trec prin terapie, se întâlnesc cu copii și deținuți. Ei fac minuni”, afirmă Andrea Zollinger, purtătoare de cuvânt a organizației, potrivit Reuters.com.

Citește și: Stăpânii de câini agresivi, obligaţi să încheie poliţe asiguratorii de răspundere civilă pentru aceştia

Câinii Saint Bernard, tot mai puțin folosiți în misiuni de salvare

Câinii Saint Bernard participă acum la aproximativ de 600 de acțiuni organizate în fiecare an în Elveția, printre acestea numărându-se evenimente pentru sprijinirea persoanelor cu afecțiuni din spectrul autismului și asistarea personalului medical specializat în reabilitatea psihosomatică și psihosocială.

Ei își îndeplinesc fericiți rolul. Iubesc să facă asta”, mai spune Zollinger. Fanii patrupedelor pot vedea de asemenea câinii Saint Bernard la Barryland, un parc tematic care are și un muzeu dedicat îndrăgitei rase.

Reputația rasei ca animal de salvare excepțional și companion fidel a fost consolidată de cronicile călătorilor și poveștile soldaților care au traversat Alpii în 1800 cu Napoleon.

Ei au un simț extraordinar al mirosului. Dat fiind faptul că sunt înalți și lați, câinii au fost folosiți pentru a curăța potecile înzăpezite pentru salvatorii din trecătoare”, explică Anne Hölzer, șefa de dresaj de la Fundația Barry.