Călătorii cu trenul gratuite pentru studenţi doar pe ruta localitatea de domiciu – facultate

Guvernul Cîtu va adopta astăzi o ordonanţă de urgentă cu toate tăierile anunţate în ultimele zile. Sporuri plafonate, tăierea voucherelor de vacantă şi reducerea indemnizatiei de hrană. De asemenea, se menţine gratuitatea pentru studenți la călătoriile cu trenul dar doar pe ruta dintre domiciliu și facultate.

10 feb. 2021, 15:17
Călătorii cu trenul gratuite pentru studenţi doar pe ruta localitatea de domiciu – facultate
Călătorii cu trenul gratuite pentru studenţi doar pe ruta localitatea de domiciu - facultate

Călătorii cu trenul gratuite pentru studenţi doar pe ruta localitatea de domiciliu – localitatea unde se află facultate, a anunţat președintele PNL, Ludovic Orban.

„Am văzut că a fost prezentată şi informaţia pe care am furnizat-o referitoare la gratuitatea pentru călătoriile studenţilor într-un mod care nu e conform cu ceea ce am discutat noi. Se va menţine gratuitatea pentru studenţi, dar se va menţine pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care îşi efectuează studiile. Nu se renunţă la gratuitatea pe transportul către facultate şi de la facultate către casă. De asemenea, evident, vor beneficia în continuare de nişte reduceri ale cuantumului călătoriilor, de care au beneficiat. Din păcate, a fost transmisă public informaţia, poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu înseamnă că nu permitem în continuare deplasarea către facultate”, a anunţat preşedintele PNL Ludovic Orban.

Ludovic Orban anunţase, luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că este posibil să fie eliminat sistemul actual de gratuitate totală pentru călătorii cu CFR pentru studenți. Cu alte cuvinte să se revină la vechiul sistem în care studenții își vor putea deconta un anumit număr de călătorii, efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care își efectuează studiile.

„Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD. (…) Există o astfel de discuţie, care din punctul meu de vedere mi se pare corectă”, a spus Orban, la Parlament, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Gratuitatea totală pentru studenți pe CFR a fost introdusă de guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu în 1 februarie 2017. Potrivit unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă – licență, master, doctorat – să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Până atunci, studenții beneficiaseră de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

Citeşte şi: Surse: Studenții nu vor mai avea gratuitate la călătoriile cu trenul. Președintele ANOSR: „Nu există justificare, impactul bugetar este redus. Ne gândim la acțiuni de protest”

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa au protestat miercuri faţă de ideea Guvernului de a reduce subvenţia pentru transportul feroviar al studenţilor. Zilele trecute mai multe organizaţii studenţeşti atrăgeau atenţia că măsura nu este justificată şi anunţau că vor organiza acţiuni de protest.

Aceştia arată că datele primite de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu privire la numărul de călătorii şi impactul bugetar al acestei măsuri, se constată că impactul bugetar este unul redus reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021.

„Deşi domnul prim-ministru Cîţu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenţia pentru studenţi, adevărul este că subvenţia nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. O creştere a preceptului de calitate a învăţământului nu se va realiza niciodată prin reducerea sau tăierea unor drepturi. Evoluţia nu va însemna niciodată întoarcerea la ce a fost înainte. Aşa că vă întreb, de ce este necesar un regres? În condiţiile în care peste 30% din studenţii români provin din familii cu situaţie financiară moderată, cum se poate garanta că aceşti studenţi îşi vor finaliza studiile şi vor încerca să se dezvolte prin participarea la activităţi externe. Gratuitatea călătoriilor pe căile ferate pentru studenţi reprezintă o deschidere mai mare pentru toate tipurile de studenţi, creşte gradul de incluziune al studenţilor veniţi din mediu socio-economic cu risc ridicat şi facilitează mobilităţile în scop educaţional, cultural şi social al studenţilor. Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa critică dur discuţiile avute de Guvernul României şi speră ca acestea să nu se materializeze.”, a declarat Cristian-Stelian Avram, Preşedinte LSUMC, citat de Adevărul.