Ludovic Orban anunţă limitarea călătoriilor decontate pentru studenţi. Reacţia studenţilor

Ludovic Orban a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că este posibil să se revină la vechiul sistem de decondare a călătoriilor pentru studenţi. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm această decizie.

08 feb. 2021, 16:39
Ludovic Orban anunţă limitarea călătoriilor decontate pentru studenţi. Reacţia studenţilor
Ludovic Orban anunţă limitarea călătoriilor decontate pentru studenţi

Ludovic Orban a declarat la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem de decontare a unui anumit număr de călătorii pentru studenţi.

Ludovic Orban: Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem în care să se deconteze un anumit număr de călătorii

„Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD. (…) Există o astfel de discuţie, care din punctul meu de vedere mi se pare corectă”, a spus Orban, la Parlament, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Fostul premier a precizat că Guvernul urmează să ia o decizie.  Orban a mai arătat că s-a stabilit să existe un cuantum minim de 100 de lei al burselor pentru elevi acordate de consiliile locale.

Reamintim că de la 1 februarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă – licență, master, doctorat – să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Până atunci, studenții beneficiaseră de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

Prima reacţie a studenţilor

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri. Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți.

„În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Florin Cîțu, a informat ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților (1).

Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus (2). Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

Aceasta reprezintă o măsură importantă pentru creșterea echității în învățământul superior, facilitând accesul și finalizarea studiilor studenților din medii socio-economice defavorizate. Măsura crește mobilitatea studenților, atât pentru participarea la schimburile de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare. În același timp, aceasta are un impact pozitiv asupra mediului, facilitând politicile de promovare a acestui mijloc de transport, și, nu în ultimul rând, a fost corelat cu creșterea participării studenților la vot, conform unui studiu al Academiei Române.

Totodată, asemenea măsuri de sprijin ale studenților există și la nivelul altor țări europene, cum ar fi Luxemburg sau Slovacia, care au acordat gratuitate studenților la transportul feroviar, măsură ce a susținut creșterea calității vieții studenților.

Adițional impactului bugetar redus, măsura reprezintă și o formă de sprijin a CFR Călători. Precum a declarat directorul CFR călători, domnul Dan Costescu, pentru 2021, CFR Călători are nevoie de un buget de investiţii de 350 de milioane de lei și de ani de zile CFR Călători este subfinanțată, fapt recunoscut și de stat. Subvenționarea gratuității studenților la transportul feroviar este o măsură care ajută CFR și operatorii privați să își crească capacitatea investițională și, implicit, să întreprindă demersuri pentru a oferi servicii de calitate pentru toți utilizatorii.

Trebuie să luăm în calcul că problemele financiare ale studenților nu sunt deloc neglijabile. Conform Raportului Eurostudent VI (3), 38% dintre studenții români (media UE=29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană. În același context, România are un număr mare de persoane care trăiesc în risc de sărăcie sau excludere socială – un român din trei este încă în pericol de sărăcie și excludere socială.

Conform datelor primite de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu privire la numărul de călătorii și impactul bugetar al acestei măsuri, constatăm că impactul bugetar este unul  redus, așa cum declara și prim-ministrul Cîțu, în valoare de 214.500.588 lei, reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021 (4). Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți (5), adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit.

În concluzie, coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia. Invităm, astfel, studenții să trimită adresa anexată acestei poziții la cabinetul prim-ministrului, pe adresa [email protected] prin care să solicite oprirea oricăror acțiuni de limitare a acestui drept”, transmite Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

„În contextul unor statistici dezastruoase privind educația și incluziunea socială, inclusiv privind cheltuielile guvernamentale/student, Guvernul nu este, aparent, preocupat să asculte aceste probleme, orientându-și atenția spre limitarea unui drept câștigat de studenți. Deși impactul bugetar este redus, astfel cum declara chiar domnul prim-ministru în 2017, beneficiile gratuității sunt extrem de mari atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători. Măsura este cu atât mai mult nepotrivită în situații de criză, care adâncesc inechitățile sociale. Așteptăm ca prim-ministrul să ia în calcul solicitările studenților, pentru a nu fi nevoiți să demarăm acțiuni suplimentare” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Citeşte şi Orban, avertisment dur pentru Clotilde, care e în război cu toată lumea: „PNL n-a avut candidat la Sectorul 1, ci am sunsţinut-o pe Armand!” VIDEO

Angajații prefecturilor nu vor mai primi spor COVID. Anunțul făcut de Ludovic Orban

Președintele Partidului Liberal Național a declarat în cadrul unei conferințe de presă faptul că angajații din Prefecturi nu vor mai primi spor COVID odată cu adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Angajații prefecturilor nu vor mai primi spor COVID Ludovic Orban a precizat că există o decizie cu privire la sporul de 30% pentru prefecturi care nu va mai fi plătit odată cu adoptarea legii bugetului de stat pentru 2021. În mai multe județe din țară, angajații din Prefecturi au beneficiat pe durata pandemiei de un spor de 30% din salariul de bază. Situația a fost întâlnită în special în Dolj și Gorj. De acest sport nu au beneficiat și prefecții și subprefecții.

Citeşte şi Rareș Bogdan, avertisment către Ludovic Orban şi Florin Cîţu în ziua marilor tăieri. „Trebuie să nu ne batem joc de votanţi. Vreți să ne batem pe un partid de 10-15%?”

”Am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri, dar nu am luat o decizie legată de sporuri deocamdată. Urmează ca pe baza acestei analize să se ia o decizie justă. Există o decizie legată de sporul de 30% care a fost dat prefecturilor şi care nu se va mai plăti odată cu adoptarea legii bugetului de stat”, a afirmat preşedintele PNL.

„Obiectivul nostru e să construim un buget care să respecte ţinta de deficit bugetar pe care am convenit-o, atât la nivel politic, cât şi în negocierile pe care le-am avut la nivel european. O ţintă de deficit în jurul procentului de 7%. De asemenea, să fie un buget în care să creştem investiţiile, un buget prin intermediul căruia să creştem absorbţia fondurilor europene. Exact ca şi anul trecut, ne-am propus ca 50% din investiţii să fie finanţate din fonduri europene nerambursabile. Am discutat şi anumite măsuri pentru restrângerea cheltuielilor, pentru că aici trebuie să fim foarte corecţi, atât Comisia Europeană, cât şi agenţiile de rating urmăresc nu numai atingerea ţintei de deficit pe care am negociat-o, ci urmăresc şi deficitul structural, adică evoluţia cheltuielilor pe termen lung. Ca atare, este clar că trebuie să realizăm şi o scădere a acestor cheltuieli prin care să arătăm sănătatea bugetară a economiei româneşti”, a completat Orban.