Călcâiul de la Aiud, un mister încă neelucidat. 50 de ani de întrebări fără răspuns. Este sau nu este un OZN

De-a lungul timpului, Călcâiul de la Aiud a stârnit numeroase controverse în ceea ce privește originile sale. Odată cu descoperirea sa, în urmă cu 50 de ani, s-au născut și foarte multe povești care au alimentat imaginația celor care credeau în OZN-uri și își doreau cu ardoare o dovadă în acest sens.

21 ian. 2023, 21:04
Călcâiul de la Aiud, un mister încă neelucidat. 50 de ani de întrebări fără răspuns. Este sau nu este un OZN
Călcâiul de la Aiud, un mister încă neelucidat

Călcâiul de la Aiud, un mister încă neelucidat. Călcâiul de la Aiud a fost descoperit în anul 1973, într-o carieră de pietriș de pe malul râului Mureș, împreună cu alte două obiecte, de către o echipă de muncitori.

Citește și Povestea incredibilă a celui mai bătrân stejar din sud – estul Europei. Legenda spune că la umbra arborelui vechi de peste 800 de ani s-ar fi odihnit domnitorul Ştefan cel Mare

Călcâiul de la Aiud, un mister încă neelucidat

Specialiștii chemați la fața locului au descoperit că cele două obiecte erau de fapt, fosilele unui mastodont, o specie asemănătoare cu mamutul, care a trăit pe pământ în urmă cu aproximativ 1.000.000 de ani, însă cel de-al treilea obiect nu a putut fi identificat.

Inițial s-a crezut că obiectul metalic este o armă primitivă pe care oamenii o foloseau pentru a ucide animalele, însă compoziția lui a demontat această teorie și a dat naștere unor speculații de domeniul SF.

Astfel, de 50 de ani, oamenii de știință încearcă să descopere originea acestui obiect ciudat, despre care foarte mulți cred că este un OZN.

„Obiectul, lung de circa 20 de centimetri, lat de circa 12,5 cm și gros de 7 cm, prezenta două goluri cilindrice, de diametre diferite, practicate astfel încât golul cu secțiunea mai redusă penetra către baza celuilalt, perpendicular. Golul cu diametrul mai mare prezenta în plus o ovalizare a părții sale inferioare, efect ce părea a fi produs de un ax cu capul rotunjit, cu care s-ar fi asamblat. Pe suprafața sa inferioară cât și lateral, obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate, dintre care unele au fost puternice. Toate detaliile remarcate sugerau faptul că piesa a făcut parte cândva dintr-un ansamblu funcțional și că a fost pierdută dintr-un motiv oarecare, în albia de atunci a râului”, a scris inginerul Florin Gheorghiță, în cartea „Enigme in Galaxie“, apărută în anul 1983.

Controversele privind acest obiect țin de două aspecte importante primul este legat de metalele aflate în componența sa, iar celălalt speculează descoperirea lui în același strat cu fragmentele unui mastodont, specie dispărută cu mii de ani în urmă. Un alt semn de întrebare a fost ridicat și de stratul considerabil de oxidare ce poate fi observat pe suprafața obiectului.

„Repetatele analize metalografice aveau să ridice semne de întrebare și mai mari. Astfel, din buletinul emis de centrul de cercetări ICPMMN (Măgurele) rezulta că metalul din care fusese realizată piesa era de fapt un aliaj complex, format din 12 elemente diverse, între care elementul principal, era aluminiul, în proporție de circa 80%. Deci, piesa respectivă este un aliaj din aluminiu! Un aspect cu totul neobișnuit era existența unui strat anormal de oxid de aluminiu pe întreaga suprafață a obiectului. Este știut faptul că acest metal se oxidează foarte greu în profunzime, în mod uzual acoperindu-se cu un strat superficial de oxid protector care limitează pătrunderea fenomenului de oxidare în masa metalului. Explicația cea mai plauzibilă pare a fi și din acest punct de vedere, vechimea foarte mare a obiectului… Dar aluminiul a fost descoperit în laborator în anul 1825 de către Oersted, și producerea sa pe cale industrială a început abia în 1883… Într-un secol era practic imposibil sa se producă un strat de oxid atât de gros”, a mai afirmat autorul Florin Gheorghiță, în aceiași lucrare.

Acestea din urmă sunt teoriile pe care se bazează originile extraterestre ale Călcâiului de la Aiud și asta pentru că aluminiul, metalul din care predomină obiectul este descoperire de dată recentă.

Cu toate acestea, profesorii de la Universitatea Politehnica din Timișoara exclud această variantă și asta din cauză că aluminiul nu rezistă în atmosferă.

”M-am uitat peste analizele efectuate asupra acestui obiect și pentru mine este clar. Compoziția indică un anumit tip de duraluminiu. Niciodată din exterior nu o să ajungă prin, străbătând atmosfera terestră, un obiect confecționat din duraluminiu. Deci este exclus ca acest obiect din duraluminiu să străbată atmosfera terestră și să ajungă pe pământ”, a declarat Nicolae Vaszilcsin, profesor, doctor la Universitatea Politehnica Timișoara, la TVR.

Profesorul Mircea Nicoară exclude originea extraterestră a Călcâiului de la Aiud și asta din cauză că aliajele de aluminiu nu sunt tipice pentru zona extraterestră.

”Aceste aliaje de aluminiu nu ar fi tipice pentru zona extraterestră. Deci dacă vorbim despre zona cosmosului, zona călătoriilor planetare atunci avem de a face cu aliaje de titan, cu aliaj pe baza de nichel, eu știu cu compoziții carbon carbon, ceramici avansate și așa mai departe. Aluminiul nu este tipic pentru așa ceva”, a spus profesorul doctor Mircea Nicoară de la Universitatea Politehnică din Timișoara.

Dan D. Farcaș, președinte ASFAN, susține că deși au existat numeroase speculații legate de utilitatea acestui obiect nimeni nu garantează că este opera extratereștrilor.

”Au speculat că e tălpică de OZN, că e tălpică de avion german din timpul războiului. Au fost tot felul de ipoteze, dar nimeni nu garantează că obiectul acela este făcut de extratereștrii, dar rămâne deschisă și această posibilitate ”, a declarat Dan D. Farcaș, președinte ASFAN.

Citește și Faber-Castell – mai mult decât un brand. Povestea fascinantă a unei afaceri de familie care scrie istorie de peste două secole și jumătate