CALCULATOR SALARII 2018: Angajaţii riscă să piardă un sfert din câştigul net, dacă angajatorii nu ajustează salariul brut

Publicat: Miercuri, 01 Noiembrie 2017 13:24 // Actualizat: Miercuri, 01 Noiembrie 2017 17:01 // Sursa: romaniatv.net

CALCULATOR SALARII. Din 2018, salariul minim brut va crește. Acest lucru nu înseamnă, însă, o creștere similară a salariului net, majorarea brutului fiind determinată, în mare, de transferul unor contribuții sociale în sarcina exclusivă a salariatului. Deși sunt obligați să crească salariile brute până la pragul de 1.900 de lei, angajatorii nu vor fi obligați să procedeze similar în cazul salariaților care câștigă în prezent peste acest nivel. Astfel, există pericolul ca un număr mare de angajați să piardă bani.

Foto: romaniatv.net

Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui Proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce a fost publicat săptămâna trecută în dezbatere publică de către Ministerul Muncii, însă acest lucru nu va determina o creștere similară a salariului net, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi Tudose, după discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri: Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va reduce salariile

Creșterea salariului brut de la 1.450 de lei, cât este în prezent, până la nivelul de 1.900 de lei se va face, aproape exclusiv, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) în sarcina exclusivă a angajatului. Începând cu anul viitor, angajatorului nu îi va mai rămâne în sarcină decât plata unei contribuții asiguratorii pentru muncă calculată la nivelul de 2,25% din salariul brut. Astfel, deși salariul brut va crește spectaculos, câștigul net este menținut la aproape același nivel.

În continuare vom analiza două situații practice, raportându-ne la salariul minim brut pe economie de 1.450 de lei, precum și la un salariu brut de 4.500 de lei.

Angajatorii vor fi nevoiți să ajusteze salariile brute mai mici de 1.900 de lei

Continuarea pe avocatnet.ro.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8297
RON
31 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H