CALENDAR ORTODOX 2017. 6 Septembrie, zi importantă pentru creştini. Ce RUGĂCIUNE e bine să spui azi

CALENDAR ORTODOX 2017. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase marcate în calendarul bisericesc.

RomaniaTV.net
05 sept. 2017, 17:04
CALENDAR ORTODOX 2017. 6 Septembrie, zi importantă pentru creştini. Ce RUGĂCIUNE e bine să spui azi

CALENDAR ORTODOX 2017: 6 septembrie – Pomenirea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie

Sărbători greco-catolice: Amintirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail

Sărbători romano-catolice: Sf. Zaharia, profet

Pomenirea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în ziua de 6 septembrie.

Între orașul Colosse (în Frigia — veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici — azi Turcia) și orașul Ieripoli se afla o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail, zidită deasupra unui izvor cu ape tămăduitoare.

Sfântul lăcaș a fost ridicat de către un păgân din Laodiceea (oraș în Asia Mică) convertit la creștinism în urma unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail. Fiica acestuia era mută din naștere, iar prin vedenie minunată tatăl ei a primit poruncă în vis de la Sfântul Arhanghel Mihail să își ducă copilul la acest izvor ca să se vindece. Ascultând porunca Sfântului Arhanghel fiica sa a primit vindecare, iar el a primit botezul creștin.

După 90 de ani de la zidirea sfântului lăcaș a venit acolo un copil în vârstă de 10 ani din Ieripoli, care se numea Arhip. Acesta a rămas în biserică, postind și făcând rugăciuni ca și marii pustnici ai sihăstriilor. S-a călugărit și a primit darul preoției, slujind până la adânci bătrâneți. Însă păgânii din orașul Ieripoli s-au hotărât să acopere apa izvorului, iar pe Arhip să-l omoare.

Când s-au apropiat, Sfântul Arhanghel Mihail le-a amorțit mâinile, iar preotul a rămas teafăr. Cei ce săpau pentru a strica izvorul au fost izgoniți de o flacără ce a țâșnit din cristalul apei. Văzând cele întâmplate, aceștia și-au pus în gând să abată apele râurilor Hrisos, Licocaper și Kufos asupra bisericii, însă Sfântul Arhanghel Mihail din nou i-a oprit pe aceștia, poruncind apelor să stea, după care, deschizând o prăpastie, le-a poruncit să intre acolo. De atunci este pomenită în biserică această întâmplare minunată.

Sfantul Arhanghel Mihail, Aparatorul Credintei, este cel mai invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, precum si a obtine biruinta in cazul unei lupte.

Tropar la Sărbătoarea pomenirii minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose

Glasul 4: Mai mare Voievodule al Oştilor Cereşti, Mihaile, rugămu-te pe tine noi, nevrednicii, ca să ne acoperi pe noi cu rugăciunile tale şi cu acoperământul aripilor măririi tale celei netrupeşti. Păzeşte-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: mântuieşte-ne din nevoi, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus.