Calendar ortodox 1 august 2023. Scoaterea Sfintei Cruci. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

În prima zi a lunii august, creştinii ortodocși prăznuiesc Scoaterea Sfintei Cruci, dar și începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Pe lângă faptul că este indicat să renunți la mâncarea de dulce, în această zi este bine să rosteşti rugăciunea făcătoare de minuni la sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci.

31 iul. 2023, 20:34
Calendar ortodox 1 august 2023. Scoaterea Sfintei Cruci. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului
Scoaterea Sfintei Cruci. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Scoaterea Sfintei Cruci. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Dacă în Biserica Ortodoxă pe data de 1 august este prăznuită Scoaterea Sfintei Cruci și Începutul Postul Adormirii Maicii Domnului, în Biserica Greco-catolică este marcată Scoaterea Sf. Cruci, Cei Șapte Prunci m. Macabei, mama lor Salomoni și învățătorul lor Eliazar și Sf. ep. Alfons Maria de Liguori. De asemenea, romano-catolici îl sărbătoresc pe Sf. Alfons M. de Liguori,

Citește și Calendar ortodox 31 iulie 2023. Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciune către Fecioara Maria pentru ocrotirea familiei

Scoaterea Sfintei Cruci. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Scoaterea Sfintei Cruci este o sărbătoare care  s-a instituit la dorința comună a ortodocșilor greci și ruși. În urmă cu sute de ani, pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia. De aici se făceau până pe 15 august diverse procesiuni al căror scop era acela de a-i feri pe creștini de suferințe și boli.

Tot pe 1 august începe Postul Adormirii Maicii Domnului care îi pregătește pe credincioși de întâmpinarea celor două praznice importante: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Rugăciune către Mântuitor la sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele.

De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta.

O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare!

De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică.

Și, de vreme ce este așa, înmulțește-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citește și Calendar ortodox august 2023. Sărbători religioase în august 2023. Tradiţii şi superstiţii de Macavei, Obrejenie, Adormirea Maicii Domnului, Vartolomei, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul