Calendar ortodox 1 februarie 2023. Sfântul Mucenic Trifon, înzestrat cu darul tămăduirii bolnavilor și al izgonirii duhurilor necurate. Cum să i te rogi pentru vindecare grabnică

În prima zi a lunii februarie este prăznuit Sfântul Mucenic Trifon. Pentru că L-a iubit pe Hristos mai mult ca orice, a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni încă din copilărie. Acesta avea darul vindecării bolilor şi alungării duhurilor necurate.

31 ian. 2023, 16:01
Calendar ortodox 1 februarie 2023. Sfântul Mucenic Trifon, înzestrat cu darul tămăduirii bolnavilor și al izgonirii duhurilor necurate. Cum să i te rogi pentru vindecare grabnică
Sfântul Mucenic Trifon. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 1 februarie 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Trifon

Greco-catolice: Sf. m. Trifon.

Romano-catolice: Sf. Veridiana, fc.

Calendar ortodox 1 februarie 2023. Cine a fost Sfântul Mucenic Trifon

Sfântul Trifon s-a născut în satul Lampsac, din provincia Frigia (Turcia de astăzi) la sfârșitul secolului al III-lea, scrie crestinortodox.ro. Încă din copilărie, acesta a descoperit că are darul vindecării bolnavilor și putere asupra demonilor.

Avea 17 ani când a reuşit să o scape pe fiica împăratului roman Gordian din ghearele demonilor. După șase zile de post și rugăciune, Sfântul Trifon le-a descoperit păgânilor existența diavolului. La porunca sa, diavolul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc. Văzând această minune, mulţi păgâni au trecut la creştinism.

Mai târziu, în vremea împăratului Deciu, persecutorul creștinilor, Trifon a fost prins și supus la multe chinuri pentru că a refuzat să renunţe la credinţa creştină. Pe toate le-a îndurat cu răbdare: a fost lovit cu bâtele, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi și dus desculț prin oraș, pe vreme de iarnă. În cele din urmă, a fost decapitat. Înainte de a-i fi tăiat capul, s-a rugat lui Hristos. Astfel, când soldații au ridicat sabia, sfântul și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Citeste si Rugaciunea de seara catre Fecioara Maria. Nu te culca fara sa o rostesti!

Creștinii au dus trupul sfântului în satul natal, Lampsac. Mai târziu, sfintele sale moaște au fost mutate la Constantinopol și apoi la Roma. În București, la biserica Cărămidarii de Jos, se găseşte un fragment din moaștele Sfântului Mucenic Trifon.

Calendar ortodox 1 februarie 2023. Rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon

O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutatorule al tuturor celor ce la tine aleargă și se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule și mijlocitorule! Auzi-ne și acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfânta pomenirea ta: că tu, bineplăcutule al lui Hristos, însuți ai făgăduit mai înainte de ieșirea ta din viața aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi și ai cerut de la Dânsul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie și întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.

Și precum oarecând pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, așijderea și pe noi păzește-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieții noastre și mai vârtos în ziua cea înfricoșată a suflării noastre celei de pe urmă mijlocește pentru noi, când întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura și vor începe să ne înfricoșeze.

Fii nouă atunci ajutător și grabnic izgonitor al viclenilor diavoli și la Împărăția Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinților înaintea Scaunului lui Dumnezeu; roagă pe Domnul să ne învrednicească și pe noi a fi părtași ai veseliei și bucuriei celei de-a pururea fiitoare, că dimpreună cu ține să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spunem atunci când suntem bolnavi