CALENDAR ORTODOX 1 IUNIE 2020. Sfântul care te apără de boli, pagube şi duşmani

CALENDAR ORTODOX 1 IUNIE 2020. În această zi este prăznuit Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, întemeietorul filosofiei creştine. Sfântul este şi ocrotitorul Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti, aici aflându-se o parte din moaştele sale.

RomaniaTV.net
31 mai 2020, 11:23
CALENDAR ORTODOX 1 IUNIE 2020. Sfântul care te apără de boli, pagube şi duşmani

Sărbători religioase 1 iunie 2020

Ortodoxe: Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful

Greco-catolice: Sfântul Martir Iustin Filosoful și cei împreună cu el

Romano-catolice: Sfânta Fecioară Maria, Maica Bisericii; Sfântul Iustin, filozof martir

CALENDAR ORTODOX 1 IUNIE 2020. Cine a fost Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, întemeietorul filosofiei creştine

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împăraților romani Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180), scrie crestinortodox.ro. Deşi părinții lui erau păgâni, el învaţă să-L iubească pe Hristos în urma discuţiei pe care o are pe malul mării cu un bătrân: „Iar mie mi s-a aprins deodată un foc în suflet și m-a cuprins o mare dragoste de profeți, ca și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos. Și, gândindu-mă la cuvintele lui, găseam că aceasta este singură filosofie sigură și aducătoare de folos. În felul acesta și pentru aceasta sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130).

După ce se converteşte la creştinism, Sfântul Iustin pleacă la Efes, unde îl întâlneşte pe iudeul Tryfon, apoi ajunge la Roma. Era vremea persecuțiilor, când creștinii se ascundeau că să nu fie omorâți. Aici fondează prima școală filosofică în care se va preda credința în Hristos. Însă filosoful cinic Crescens îl denunţă pe Iustin autorităților romane că este creștin.

Cerându-i-se să renunţe la Hristos, Sfântul Iustin răspunde: „Niciun om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare“.

După denunțul lui Crescens, Sfântului Iustin i se taie capul.

Moaștele Sfântului Iustin se află în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Sacrofano, la mică distanță de Roma.

CALENDAR ORTODOX 1 IUNIE 2020. Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, ocrotitorul Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti

Hramul închinat Sfântului Iustin a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii, scrie basilica.ro. În anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului. 

CALENDAR ORTODOX 1 IUNIE 2020. Rugăciunea către Sfântul Iustin Martirul și Filosoful te apără de necazuri

Cele ale noastre depășesc orice altă învățătură prin aceea că noi avem în Hristos întreg Cuvântul, Care S-a arătat pentru noi trup, Cuvânt și suflet, Ipostasul Însuși a ceea ce înțelepții veacurilor au scos cu trudă din vistieria Adevărului, contemplând doar în parte Cuvântul. Pentru aceasta, sfinte Iustin, cinstim pe Logosul lui Dumnezeu întrupat, Care în multe feluri și în multe chipuri a rânduit iconomia cea spre mântuire a lumii, purtând de grijă celor ce cu dreaptă credință se închină Dumnezeului celui viu, Unul în Treime, pe Care prin moartea ta martirică L-ai preaslăvit!