CALENDAR ORTODOX 10 APRILIE 2020. Ce mare sărbătoare este vineri, în Postul Paştelui. NU se spală, nu se calcă, nu se face curăţenie

CALENDAR ORTODOX 10 APRILIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

09 apr. 2020, 11:27
CALENDAR ORTODOX 10 APRILIE 2020. Ce mare sărbătoare este vineri, în Postul Paştelui. NU se spală, nu se calcă, nu se face curăţenie

Ortodoxe
Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim şi Dima

Greco-catolice
Sf. m. Terentie, Maxim, Macarie, Pompei, African ?i cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani

Romano-catolice
Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie

Sfinţii Mucenici Terentie, African, Maxim şi Dima şi cei împreună cu dânşii sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 10 aprilie.

Cei patru Sfinţi Mucenici au trăit în secolul al III-lea în timpul împăratului persecutor de creştini, Deciu (251-253).

Sfântul Terentie şi toţi cei împreună cu dânsul, patruzeci fiind toţi, au mărturisit de bunăvoie credinţa în Hristos Dumnezeu. Stând în faţa unui demnitar imperial, aceştia propovăduiau puterea lui Hristos şi neputinţa idolilor, fără de simţire, la care se închinau păgâni.

Au fost întemniţaţi şi după ce au fost supuşi la chinuri cumplite, pierzând orice nădejde de a-i întoarce de la Hristos la idoli, dregătorul a poruncit să li se taie capetele. Şi aşa, primind cununa biruinţei, s-au mutat la Domnul. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).

Părintele Ilie Galaction ne-a lăsat moștenire o serie de poveți despre comportamentul corect pe care trebuie să îl adoptăm în Postul Mare.  

Se știe că în zilele de vineri din post nu se spală haine, nu se face curățenie și nu se consumă produse alimentare de proveniență animală.

Conform Părintelui Galaction, trebuie să avem în vedere că a ține post nu este ușor, că există o orânduială în toate.

Călugărul de la Mănăstirea Sihăstria postea miercurea și vinerea până seara, iar felul în care ținea post este un exemplu pentru toți creștinii.

„Părinte, i-a zis ucenicul lui, ziua este mare, iar tu eşti în vârstă şi neputincios. Nu este mai bine să mănânci mai devreme?

Odată, a răspuns acela, un sfânt a văzut că duceau un mort la groapă. În faţă şi în spate îl însoţeau doi îngeri frumoşi. „Cine sunteţi voi?”, a întrebat sfântul. „Eu mă numesc Miercuri, iar eu Vineri, i-au răspuns îngerii.

Spune această rugăciune, în fiecare vineri din Postul Paștelui. Este de mare ajutor în necazuri și supărări

„Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul sufletului meu, ascultă-mi rugăciunea de vineri! 

În această zi a Răstignirii Tale pe Cruce, ai pătimit. Și ai luat moarte pentru păcatele noastre. Mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog bunătăţii Tale să mă învredniceşti cu Darul Tău. Căci pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine. La fel precum Tu, Cel îndurat, ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă! Și să urăsc voinţele mele cele rele.

Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta. Ca să o simt precum au simţit-o Maica Sfântă, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta. Luminează-mi simţirile, așa cum Tu ai făcut să Te cunoască făpturile neînsufleţite, când s-au mişcat la răstignirea Ta. Așa cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit. Și Ți s-a plecat, de l-ai pus în rai.
Dă-mi, Doamne, darul Tău!

Iartă, Doamne, păcatele mele, pentru Sfintele Tale Patimi. Și cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează în rai. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi. O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia! Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Ce sa nu faci in Postul Pastelui

1. Nu fi lacom. Chiar daca esti mai strangaret de fel si iti este frica de ziua de maine, in Postul Pastelui trebui sa dai dovada de mai multa bunatate si intelegere fata de cei din jur. In Post, ne limpezim mintea pentru lucrarea spirituala, iar pacate precum lacomia ne uratesc sufletul in fata Domnului. 

2. Nu consuma carne si alte preparate de la animale si nu bea alcool, in afara de zilele cu dezlegare la vin, in care, evident, poti consuma doar bautura din struguri. Hrana in sine nu este rea, insa trebuie sa ne jertfim in fata Domnului mai ales cand consumam carne din fapturi pe care tot El le-a creat.

3. Nu face parada cu succesele tale. Chiar daca ai o viata abundenta, in Postul Pastelui ostentatia este vazut ca un pacat capital.

4. Nu canta si nu dansa. Postul Pastelui ne aminteste de rastignirea lui Hristos pe cruce, iar chiuitul si petrecerile intr-o astfel de perioada sunt la fel cu veselirea la o inmormantare. Cand mergi la inmormantare, respecti trecerea in nefiinta a celui ingropat si durerea pe care o simt apropiatii.

5. Nu vorbi prea mult. Evita discutiile sterile si logoreea din plictiseala caci acestea te duc cu pasi marunti si siguri la barfa.

6. Nu te uita la televizor daca acolo vei gasi numai indecenta si violenta. In traditia ruseasca, postul ochilor este la fel de important precum cumpatarea in fata meselor imbelsugate.

7. Nu uita sa te rogi si sa mergi la biserica. In Postul Pastelui, Biserica savarseste Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, in zilele de miercuri si vineri.