Calendar ortodox 10 februarie 2023. Cruce neagră. Sfântul Haralambie, făcător de minuni. Rugăciunea care alungă sărăcia

În această zi, credincioşii prăznuiesc unul dintre marii sfinţi ai creştinătăţii, Sfântul Haralambie. Rugăciunea Sfântului Haralambie se rosteşte pentru vindecare şi ieşire din sărăcie.

09 feb. 2023, 23:40
Calendar ortodox 10 februarie 2023. Cruce neagră. Sfântul Haralambie, făcător de minuni. Rugăciunea care alungă sărăcia
Sfântul Haralambie. FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 10 februarie 2023

Ortodoxe: Sf Haralambie

Greco-catolice: Sf. m. Haralambie

Romano-catolice: Sf. Scolastica, fc. **

Calendar ortodox 10 februarie 2023. Cine a fost Sfântul Haralambie

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211), scrie crestinortodox.ro. Pentru că nu s-a lepădat de credința în Hristos, a îndurat chinuri cumplite. Avea 113 ani. În timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas acolo până când mucenicul a rostit o rugăciune. Această minune a fost suficientă pentru ca cei care îl torturau să înceapă să creadă în Hristos şi să se convertească la creştinism.

Mai târziu, auzind împăratul cele petrecute cu Sfântul Haralambie, a poruncit să fie adus în Antiohia. Aici a fost supus la alte chinuri: soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum; i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars fața și i-au jupuit pielea de pe trup. Însă Sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos.

Citeste si Schimbările miraculoase care au loc în corp atunci când rosteşti rugăciunea Tatăl Nostru. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Serotonina este dovada prezenţei lui Dumnezeu în corp”

La cererea împăratului Sever, Sfântul Haralambie a făcut multe minuni: a vindecat un om posedat și a înviat un tânăr, încât Galina, fiica împăratului, s-a convertit și ea la creștinism.

Sfântul Haralambie a fost condamnat la tăierea capului. Înainte să moară, a rostit o rugăciune în timpul căreia cerurile s-au deschis și sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii săi. Sfântul i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele. A murit înainte de a fi executat.

Calendar ortodox 10 februarie 2023. Unde se află moaştele Sfântului Haralambie

Capul Sfântului Haralambie se află la Mănăstirea „Sfântul Ștefan“ din Meteora. În biserica Mănăstirii Miclăuşeni, din Iași, se află moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie. Părticele din moaștele sale se găsesc la Mănăstirea Râșcă, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile „Sfântul Dumitru“ (Poștă), „Sfinții Arhangheli“ (Oțelari), „Sfântul Stelian“ (Lucaci) din București.

Citeste si Rugaciunea de seara catre Fecioara Maria. Nu te culca fara sa o rostesti!

Calendar ortodox 10 februarie 2023. Rugăciune către Sfântul Haralambie pentru vindecare şi ieşire din sărăcie

Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.

Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!