Calendar ortodox 10 iunie 2023. Sf Mucenic Timotei, episcopul Prusiei, sfântul care le reda viaţa pe cei morţi. Rugăciune grabnic vindecătoare

În a zecea zi a lunii iunie, este prăznuit Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusiei. Datorită sfinţeniei sale şi iubirii sale pentru Hristos, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

09 iun. 2023, 11:30
Calendar ortodox 10 iunie 2023. Sf Mucenic Timotei, episcopul Prusiei, sfântul care le reda viaţa pe cei morţi. Rugăciune grabnic vindecătoare

Sărbători religioase 10 iunie 2023

Ortodoxe: Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusiei

Greco-catolice: Sf. m. Alexandru și Antonin; Sf. ep. m. Timotei.

Romano-catolice: Ff. Ioan Dominici, călug; Diana, fc. R.

Calendar ortodox 10 iunie 2023. Cine a fost Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusiei

Sfântul Mucenic Timotei a trăit în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363). Pentru sfințenia sa şi dragostea faţă de Hristos, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, potrivit crestinortodox.ro. Iată câteva dintre minunile săvârşite de el:

  • A ucis un balaur care îi omora pe călătorii de pe un drum ce ducea în Prusia. I-a aruncat balaurului în gură un acoperământ cu care se acoperea Euharistia din Sfântul Altar;
  • A înviat din morţi un împărat cu numele Areta;
  • A înviat o împărăteasă care slujea idolilor, iar în urma acestei mari minuni împărăteasa a devenit creștină.

Din porunca împăratului Iulian, Sfântul Mucenic Timotei a fost aruncat în temniță. Dar şi acolo era căutat de credincioși, care veneau la el ca să-i asculte învățătura. Împăratul Iulian auzind că și legat Sfântul Timotei îl propovăduiește pe Hristos, a poruncit să i se taie capul. Sfântul Timotei a trecut la cele veșnice în anul 362.

Citeste si Durere mare în Biserică. Preot mort la nici 27 de ani, rugăciunile enoriaşilor nu l-au salvat

Calendar ortodox 10 iunie 2023. Rugăciunea Sfântului Mucenic Timotei îţi redă sănătatea

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Praznicul cel sfânt şi cinstit al sfinţilor pătimitori, să cinstim cu sfinţenie noi poporul cel sfinţit, ca să ne izbăvim de răutăţi prin rugăciunile lor.

Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi. Mucenicii cei viteji sârguindu-se ca să ia de la Hristos cununi sfinţite de biruinţă, au ales mai bine a muri decât a trăi. Pentru aceea lămurit au şi dobândit mărire. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Nespăimântându-vă de durerile trupului, nici de chinuri temându-vă, nici de focul celor ce vă prigoneau, mucenicilor, bărbăteşte aţi propovăduit pe Hristos în privelişte, purtătorilor de chinuri. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cuvântul cel mai presus de fiinţă, înfiinţându-se din curate sângiuirile tale, Fecioară, ne-a îndumnezeit pe noi, şi ne-a mântuit de stricăciune. Pentru aceea cu credinţă pururea te slăvim pe tine.

Amin!

Citeste si La ce biserică slujește părintele Constantin Necula. Preotul s-a pregătit pentru o carieră militară, dar o afecțiune depistată la examenul medical i-a năruit visul