Calendar ortodox 11 iunie 2021. Sfântul Luca al Crimeei, făcător de minuni pentru cei grav bolnavi

În această zi, este prăznuit Sfântul Luca al Crimeei. Acesta a fost un excepţional medic chirurg, care, din pricina iubirii de Dumnezeu, a pătimit mult în temniţele comuniste. Este făcător de minuni pentru cei grav bolnavi.

10 iun. 2021, 23:12
Calendar ortodox 11 iunie 2021. Sfântul Luca al Crimeei, făcător de minuni pentru cei grav bolnavi
Calendar ortodox 11 iunie 2021. Sfântul luca al Crimeei. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 11 iunie 2021

Ortodoxe: Sfântul Luca al Crimeei

Greco-catolice: Sf. ap. Bartolomeu și Barnaba

Romano-catolice: † PREASFÂNTA INIMĂ A LUI ISUS; Ss. Barnaba, ap.; Ioan de Facundo, pr.; Fer. Iolanda, călug.

Calendar ortodox 11 iunie 2021. Cine a fost Sfântul Luca al Crimeei

Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în dată de 27 aprilie 1877. În anul 1904, în cadrul războiului ruso-japonez, sfântul va sluji pe post de medic chirurg. Vreme de aproape un an, sfântul va îndeplini misiunea de chirurg prin mai multe spitale de ţară, lipsite de fonduri şi într-o stare de sărăcie avansată. Între timp, se va căsători şi va avea patru copii, potrivit paraclisulparhon.ro

în 1917, se stabileşte împreună cu familia în oraşul Taşkent, unde primeşte postul de medic-şef al spitalului din localitate. O boala incurabilă cauzează moartea timpurie a soţiei sale. Astfel, sfântul va rămâne singur, cu cei patru copii ai săi.

Citeste si Calendar ortodox iunie 2021. Sărbători religioase în iunie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Înălţare, de Rusalii, de Sânziene, de Sânpetru de vară

Episcopul din localitate îl sfătuieşte să devină preot. Încredinţat de faptul că aceasta este misiunea, doctorul va accepta fără nicio reţinere hirotonia întru preot, lucru care nu a fost deloc pe placul conducerii comuniste.

În anul 1923, părintele Luca ajunge episcop al regiunii Taşkent. După hirotonia întru arhiereu, bolşevicii îl vor aresta imediat. Acum începe pătimirea, un lung şir de ani de pribegie şi suferinţe în închisorile sovietice. Episcopul Luca operează prin închisorile prin care este purtat. Fiecare operaţie o începea şi o termina cu rugăciune către Maica Domnului, iar curăţarea trupului cu iod, spre dezinfectare, o făcea în semnul crucii.

A fost trimis în exil unde a îndurat bătăi şi chinuiri cumplite. A trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște, izvorâtoare de bun miros și tămăduitoare, se află în orașul Sinferopol, din Crimeea.

Calendar ortodox 11 iunie 2021. Rugăciune către Sfântul Luca al Crimeei, făcătorul de minuni, pentru cei bolnavi

Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului, şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.

Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire.

Pentru aceasta, ne rugăm cu căldură ţie, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav şi cumplit înviforat de suferinţă cercetează-l şi vindecă-l de neputinţa ce-l stăpâneşte. Cu totul cinstite şi preasfinte Părinte Luca, nădejde a celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) şi dăruieşte-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca şi noi dimpreună cu tine să slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, o Dumnezeire şi o Împărăţie, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Citeşte şi Rugaciuni pentru sporul casei. Ce rugaciuni sa spui ca sa-ti mearga bine

 


loading...
Partenerii noștri