Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Sărbătoare importantă: Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. Ce trebuie să faci astăzi ca să întorci lucrurile care ţi-au fost furate sau pe care nu le mai găseşti, dar şi dragostea pierdută

Sfântul Mina, pe care-l prăznuim azi, este ocrotitorul celor păgubiţi, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător la vreme de necazuri.

10 nov. 2022, 17:35
Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Sărbătoare importantă: Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. Ce trebuie să faci astăzi ca să întorci lucrurile care ţi-au fost furate sau pe care nu le mai găseşti, dar şi dragostea pierdută

Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. În această zi, există obiceiul ca fetele care vor să se mărite sau cele care au fost părăsite să meargă la biserică și să aprindă lumânările la celălalt capăt, pentru ca în acest fel să se întoarcă lucrurile pierdute, dar și dragostea flăcăilor.

Sărbători religioase 11 noiembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Mare Mucenic Mina

Greco-catolice: Sf. m. Mina, Victor, Vichentie și Ștefanida; Sf. cuv. Teodor Studitul

Romano-catolice: Ss. Martin din Tours, ep. **; Marina, fc. m.; Fer. Alice, fc. m.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Mina

Sfântul Mina s-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea, potrivit crestinortodox.ro. A rămas orfan de tată la vârsta de 11 ani, iar trei ani mai târziu a murit şi mama lui.

A făcut parte din armata imperială, însă, atunci când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, a părăsit armata şi s-a retras în deşert. Aici, l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus că locul lui este în mijlocul mulțimii, căreia să-i propovăduiască învăţătura creştină.

La îndemnul Sfântului Macarie, Sfântul Mina părăseşte deșertul și ajunge în oraşul Cotyaeum. Aici avea loc o serbare în cinstea zeilor. Sfântul Mina a mărturisit că este creștin în fața celor ce cinsteau zeii. În urma dezvăluirii, i se taie capul.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Minunea creștinului înviat de Sfântul Mina

Un creştin mergea odată să se închine la biserica Sfântului Mina. Până să ajungă, a înnoptat la nişte străini. Aceştia, văzând că omul are bani asupra lui, l-au ucis şi i-au furat banii, apoi l-a tăiat în bucăţi pe care le-a ascuns.

Citeste si Cât te costă să ajungi preot. Daniel Balaș, tânărul care a renunțat la preoție pentru că nu a putut tolera neregulile din sistem, dezvăluie suma uriaşă pe care a dat-o ca să poată să slujească

În vreme ce ucigașul se frământa unde să ascundă bucăţile trupului celui ucis, i s-a arătat Sfântul Mina călare, în chip de ostaș, şi l-a întrebat ce s-a întâmplat cu creştinul găzduit acolo. Ucigaşul a minţit că nu ştie nimic. Sfântul a intrat atunci în casă şi s-a dus drept la rămăşiţele ascunse ale celui ucis. Ucigașul a amuţit şi s-a aruncat la picioarele sfântului. Sfântul Mina a pus la loc bucăţile din trupul ciopârţit şi l-a înviat pe cel ucis. Apoi a luat banii de la ucigaş şi i-a returnat creştinului înviat.

Întorcându-se către ucigaș, Sfântul Mina i-a iertat greșeala, s-a rugat pentru el, apoi a încălecat și s-a făcut nevăzut.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina

O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către ține că la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, pagubă mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuieșți luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața această trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe ține întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe ține, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit pagubă lui?

Citeste si Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu. Se spune în momentele în care sufletul îţi este împovărat şi nu mai vezi ieşirea din labirintul necazurilor

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din pagubă lui dându-i îndărăt pungă cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos slugă cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu glabeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru această chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru ține și a venit la credința creștină.

Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine eșți gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la ține, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru această și eu cred că tu același ești, sfinte, că atunci și astăzi, că oricine a alergat la ține nu s-a întors neajutat.

Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la ține cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, că să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, că să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.