Calendar ortodox 12 noiembrie 2022. Cruce neagră. Sfântul Atanasie Todoran. Rugăciunea care te întăreşte în faţa necazurilor şi îţi limpezeşte mintea

Sfântul Mucenic Atanasie Todoran, prăznuit pe 12 noiembrie, este unul dintre cei patru sfinţi năsăudeni. Pentru că a refuzat să se lepede de Hristos şi i-a convins şi pe alţii să nu o facă, a primit moarte mucenicească, fiind tras pe roată.

11 nov. 2022, 10:47
Calendar ortodox 12 noiembrie 2022.  Cruce neagră. Sfântul Atanasie Todoran. Rugăciunea care te întăreşte în faţa necazurilor şi îţi limpezeşte mintea

Sărbători religioase 12 noiembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Atanasie Todoran

Greco-catolice: Sf. aep. Ioan Milostivul; Sf. cuv. Nil Sinaitul; Sf. aep. m. Iosafat OSBM

Romano-catolice: Ss. Iosafat, ep. m.; Cristian, m

Calendar ortodox 12 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Atanasie Todoran

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de țărani liberi. Se trăgea din neamul poetului George Coșbuc, potrivit crestinortodox.ro

În tinerețe, a făcut parte dintr-un regiment așezat undeva lângă Viena, dar pentru că tot i se amâna eliberarea, a decis să dezerteze şi să se întoarcă acasă. S-a refugiat în Munții Ţibleşului, în Maramureș și în Țara Chioarului. Oamenii împărăţiei erau, însă, pe urmele lui. Când l-au prins, l-au închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței.

După eliberare, s-a întors la Bichigiu. Pentru că în sat nu exista preot ortodox, Atanasie Todoran a refuzat ca fiul său să fie împărtăşit cu azimă şi să fie spovedit de către un preot unit. Şi-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

Citeste si Povestea fantastică a preotului Florian Popa din Constanța, câștigătorul trofeului Crizantema de Aur: „Mi se cere să cânt piesa Galbenă gutuie și în mijlocul anului“

În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alți fruntași, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei și Someșului Mare. El a cerut ca prin înființarea regimentului de graniță, românii să nu fie constrânşi să-și lepede credința. Însă sistemul grăniceresc urmarea să-i convertească la catolicism a românilor din Ardeal, astfel că Atanasie a început să se opună făţiş sistemului de militarizare.

La 10 mai 1763, la Salva, era organizată sfințirea drapelelor de luptă și depunerea jurământului de către nouă companii ale Regimentului de graniță nou înființat. Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit „moș Tănase Todoran”, care avea nu mai puţin de 104 ani. Acesta li s-a adresat grănicerilor spunându-le: „De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasa că suntem oameni liberi!… și apoi așa nu vom purta armele, că sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!„.

Soldații care urmau să depună jurământ de credință față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest și nesupunere. La 12 noiembrie, cei găsiți vinovați de revolta din luna mai au fost executaţi. Atanasie Todoran a fost tras pe roată „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…”.

Citeste si Fostul preot Daniel Balaş, despre reîncarnare. Adevărul pe care Biserica îl ţine ascuns de secole: „Dacă negi reîncarnarea, crezi într-un Dumnezeu extrem de nedrept”

Calendar ortodox 12 noiembrie 2022. Rugăciune pentru alungarea necazurilor şi neînţelegerilor cu cei dragi

Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre. Amin.