Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Rugăciune făcătoare de minuni pentru sănătate şi izbăvirea de orice necaz

n această zi, este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României şi mare făcător de minuni. Rugăciunea către acest mare sfânt al creştinătăţii este mai puternică dacă este citită în ziua praznicului. Se citeşte pentru sănătate şi pentru viaţă ferită de toată răutatea.

29 nov. 2022, 23:51
Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Rugăciune făcătoare de minuni pentru sănătate şi izbăvirea de orice necaz

Sărbători religioase 30 noiembrie 2022

Ortodoxe: Sfântul Apostol Andrei

Greco-catolice: Sf. ap. Andrei

Romano-catolice: SF. ANDREI, ap

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru, ambii fiind primii ucenici ai lui Hristos, scrie crestinortodox.ro. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde urmau să predice. Astfel, Sfântului Apostol Andrei i-au revenit Scytia și Asia Mică.

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Anul morţii sale nu este cunoscut cu exactitate, însă se presupune că ar fi fost fie în perioada persecuțiilor lui Nero (54-68), fie în cea a persecuţiilor împăratului Domitian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie marcată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, a fost proclamat „Ocrotitorul României”.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Unde se află moaștele făcătoare de minuni ale Sfântului Apostol Andrei

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. La puțin timp după Cruciada a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât ca moaștele să fie duse în Italia și așezate în catedrala din Amalfi. În anul 1462, în timpul Papei Pius II, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserică din Roma. Pe 30 noiembrie 1976, Papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.

Părticele din moaștele Sfântului Andrei se găsesc la Peștera Sfântului Andrei, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, catedrala arhiepiscopală din Galați, biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea și în mănăstirile Neamț, Secu și Hurezi.

Citeste si Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei. Care sunt alimentele care nu trebuie împărţite nevoiaşilor în această zi

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei pentru sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Citeste si MESAJE DE SFANTUL ANDREI 2022. Cele mai frumoase urări de Sf. Andrei 2022