Calendar ortodox 13 aprilie 2021. Sfântul Mucenic Artemon. Rugăciune grabnic ajutătoare care se spune la mare necaz

În această zi, este prăznuit Sfântul Mucenic Artemon, cel care a suferit chinuri de neimaginat în numele iubirii de Hristos. Dumnezeu i-a dat darul facerii de minuni. Este bine ca, în această zi, să rostești rugăciunea către acest Sfânt pentru depășirea necazurilor grele.

13 apr. 2021, 00:57
Calendar ortodox 13 aprilie 2021. Sfântul Mucenic Artemon. Rugăciune grabnic ajutătoare care se spune la mare necaz
Sfântul Mucenic Artemon. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 13 aprilie 2021

Orotdoxe: Sfântul Mucenic Artemon

Greco-catolice: Sf. papă m. Martin

Romano-catolice: Sf. Martin I, pp. m. *

Calendar ortodox 13 aprilie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Artemon

Sfântul Mucenic Artemon a trăit în vremea domniei împăratului Dioclețian fiind preot în cetatea Leodiceea, potrivit crestinortodox.ro. Artemon a slujit Biserica lui Hristos ca citeț timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.

Atunci când s-a pornit persecuția împotriva creștinilor, Artemon era înaintat în vârstă. Acesta fiind prins a fost dus la templul lui Esculap pentru a jertfi idolului. Vrăjitorii ce se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide pe Artemon. Însă acesta s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toți. Văzând această minune, mai marele vrăjitorilor a îngenucheat în fața lui și a recunoscut măreția lui Dumnezeu.

Citeste si Florin Cîţu le face românilor un Paşte Fericit: „Circulaţie până la 5:00 dimineaţa de Înviere şi magazine deschise până la ora 20 înainte de Paşte”

Sfântul Artemon l-a botezat apoi pe acesta, împreună cu mai mulți păgâni. Mulți din cei botezați au fost hirotoniți diaconi și preoți iar mai marele vrăjitorilor a devenit Episcopul Palestinei.

Dar suferințele nu s-au terminat aici pentru bătrânul Artemon. Judecătorul a pregătit o groapă cu păcură încinsă, în care plănuia să-l arunce. Prin rânduiala dumnezeiască, judecătorul însuși și-a pierdut viața în acea groapă.

După aceste întâmplări, Sfântul Artemon a trăit liber încă o vreme. Continuând persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Artemon a fost prins și omorât prin decapitare, în anul 303.

Calendar ortodox 13 aprilie 2021. Rugăciunea Sfântului Artemon pentru protejare în fața necazurilor grele

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Citeste si Masă Paşte 2021. În ce condiţii stăm alături de familie. Precizări oficiale

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Artemon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre, să ne apere de necazuri și să ne aducă vindecarea în vremuri grele.

Viaţa cu întreagă înţelepciune şi trupul cu curăţie înfrumuseţându-ţi, curat ai lucrat cele sfinte, lui Hristos cântând şi cu mulţumire strigând: Dumnezeul părinţilor noştri bine eşti cuvântat.

Asemănându-te cu mărturisirile cele sfinţite şi muceniceşti, săvârşind viaţa, la cer te-ai suit, Înţelepte Mucenice Artemon şi ai primit de la Dumnezeu cunună neveşte­jită.

Pentru aceasta prăznuim sfântă pomenirea ta, strigând: adu-ţi aminte de noi, sfinţite mucenice, stând înaintea lui Hristos și adu-ne sănătate și protecție de necazuri grele. Amin!