Masă Paşte 2021. În ce condiţii stăm alături de familie. Precizări oficiale

Valeriu Gheorghiță spune că ajungem la imunizarea colectivă în septembrie astfel că de Paște stăm cu familia la masă dacă suntem toți vaccinați.

06 apr. 2021, 16:55
Masă Paşte 2021. În ce condiţii stăm alături de familie. Precizări oficiale

Masă Paşte 2021.

Valul trei al pandemiei pune sub semnul întrebării sărbătorile de Paște în familie. Valeriu Gheorghiță spune că vaccinarea este speranța unor sărbători liniștite.

„În primul rând este important profilul de risc medical al fiecărei persoane și anume dacă vorbim de o persoană în vârstă, o persoană cu boli cronice, cu boli care reduc imunitatea, care scad imunitatea. Chiar dacă sunt vaccinate, este foarte importantă respectarea măsurilor de prevenție chiar în adunările mici din familie. Altfel, dacă vorbim de persoane care nu au condiții la risc, dacă sunt vaccinate, putem ști că aceste adunări sunt mult mai sigure și aceste întâlniri în familie se desfășoară în condiții mult mai bune“, spune Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare.

Zile libere 2021. Cât vor sta acasă românii de Paşte

Masă Paşte 2021. Premierul Florin Cîţu a afirmat, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase că „soluţia spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricţiilor de circulaţie, astfel încât credincioşii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiţia respectării regulilor de siguranţă sanitară”.

„Am avut o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanţii cultelor religioase din România. Am discutat soluţii pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare Sărbătorile Pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiţii de siguranţă sanitară.

Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanţilor fiecăruia dintre culte în ceea ce priveşte stabilirea unor derogări de la restricţiile actuale de circulaţie pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători.

Soluţia spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricţiilor de circulaţie, astfel încât credincioşii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiţia respectării regulilor de siguranţă sanitară.

Discuţia de astăzi mi-a confirmat că există deplină înţelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populaţiei. Colaborarea şi comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertăţii religioase, chiar şi în condiţiile epidemiologice actuale.

În acelaşi timp, am făcut apel la reprezentanţii cultelor religioase să susţină în rândul credincioşilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populaţie ne va ajuta să depăşim cât mai curând pandemia şi cu cât mai puţini români afectaţi de virus.

Patriarhia: Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători ale altor culte religioase, indică faptul ca acestea se vor putea desfăşura normal

Masă Paşte 2021. Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfăşura normal, a transmis joi Patriarhia, după discuţii pe această temă desfăşurate la Guvern. Elementele concrete referitoare la organizarea şi desfăşurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât şi de autorităţi, după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu.

”Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc). Elementele concrete referitoare la organizarea şi desfăşurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât şi de autorităţile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, a transmis Patriarhia, după întâlnirea care a avut loc la Guvern pe această temă.

Conform sursei citate, întâlnirea organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta sărbătorile pascale a fost una bazată pe ”un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situaţiei epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar şi respectării depline a libertăţii religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioşilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere, menţionează Patriarhia Română.