Calendar ortodox 13 aprilie 2024. Sâmbătă se face pomenirea morţilor. De ce e bine să aprinzi o lumânare la biserică

Ne aflăm în Postul Paştelui, astfel că fiecare sâmbătă este dedicată "celor adormiţi". Pe 13 aprilie este pomenit Sfântul Martir Artemon, preotulş care s-a jertfit pentru credinţa sa.

12 apr. 2024, 07:00
Calendar ortodox 13 aprilie 2024. Sâmbătă se face pomenirea morţilor. De ce e bine să aprinzi o lumânare la biserică

Calendar ortodox 13 aprilie 2024. Sfântul Sfinţit Mucenic Artemon a fost preot în cetatea Laodiceea, din Asia Mică, în vremea împăratului roman Diocleţian (284-305), prigonitor al creştinilor.

În acel timp „a fost mare prigoană împotriva creştinilor; de vreme ce au fost trimişi muncitori prin toate cetăţile şi ţările stăpânirii romanilor, ca să aducă jertfe zeilor şi să silească pe creştini la închinarea de idoli, iar pe cei ce nu se vor pleca, să-i schingiuiască şi să-i ucidă. Deci, a mers în părţile Capadochiei un comit cu numele Patrichie, care săvârşea porunca împăratului”. (Vieţile Sfinţilor)
Calendar ortodox aprilie 2024: Sfântul Gheorghe, Floriile 2024 şi 10 sărbători cu cruce neagră înainte de Paşte
Mai înainte însă de venirea acestuia, episcopul Laodiceei, Sisinie, aflând că se apropia comitul, s-a dus noaptea în templul zeiţei Artemida, împreună cu Sfântul Artemon şi mai mulţi creştini, şi i-a sfărâmat pe toţi idolii care erau acolo şi i-a ars cu foc.

Întorcându-se apoi în biserică, îşi săvârşea obişnuitele rugăciuni şi-i întărea pe credincioşi, zicându-le: „Fiii mei, auzim de Antihrist cel ce vine în cetate, vrând să ucidă pe creştini. Deci, nimic să nu vă despartă pe voi de dragostea lui Hristos, nici focul, nici sabia, nici fiarele şi nici un fel de moarte oricât de cumplită”. (Vieţile Sfinţilor)

Pentru Hristos, Sfântul Artemon a fost supus de către prigonitorii săi la chinuri cumplite, din care prin minune a scăpat nevătămat, aducând la credinţă mulţime de oameni care mărturiseau că Dumnezeul la care se închină Sfântul Artemon este Dumnezeul cel viu şi adevărat. După aceea prinzându-l cei necredincioşi, i-au tăiat capul şi astfel s-a dus la veşnicele locaşuri.

 

Calendar ortodox 13 aprilie 2024.

Ortodoxe
Sfânta şi Marea Joi;
Sf. Sfinţit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul

Greco-catolice
Sfânta şi Marea Joi. Sf. papă Martin. Cele 12 Evanghelii ale Pătimirilor Domnului

Romano-catolice
Sf. Martin I, pp. m.

Calendarul creștin ortodox este bazat pe calendarul iulian și urmează credința liturgică. Conform Bisericii, acesta conține texte din Sfânta Scriptură, Sfinți și evenimente de comemorare, care sunt asociate cu fiecare zi a anului.

În ce zile din luna aprilie 2024 este interzis să speli rufe și să faci treabă în casă. Calendarul sărbătorilor dinainte de Paște

În ce zile din luna aprilie 2024 este interzis să speli rufe și să faci treaba în casă, printre care și cusutul sau treburile agricole.

Citește și: Se spală sau nu rufe în Vinerea Mare? „Nu există niciun temei!!” Părintele Vasile Ioana, tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor

În ce zile din luna aprilie 2024 este interzis să speli

Creștinii știu că în zilele de mare sărbătoare, marcate cu cruce roșie în Calendarul Ortodox, sunt interzise activitățile gospodărești, ca spălatul rufelor, curățenia, cusutul sau treburile agricole.

Lista zilelor din aprilie 2024 în care nu se spală rufe:

  • 11 aprilie- Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
  • 23 aprilie- Sfântul Gheorghe
  • 28 aprilie- Floriile

Încă din cele mai vechi timpuri, creștinii știu că este păcat ca în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, dar și în fiecare duminică din an, să facă treburi casnice. Cei cu mare credință în Dumnezeu nu spală, nu calcă, nu cos și nici nu fac treburi gospodărești sau nu muncesc câmpul în astfel de zile. În fiecare duminică din an, dar și în zilele marcate în calendarul ortodox cu cruce roșie, cei mai mulți creștini merg la biserică, aprind lumânări, dau obiecte și alimente de pomană și se roagă lui Dumnezeu.

Sărbători marcate cu cruce neagră în aprilie 2024:

  • 6 S (†) – Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului – Dezlegare la ulei şi vin
  • 11 J (†) – Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmuţie
  • 12 V (†) Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
  • 14 D (†) – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin – Predica la Duminica Sfântului Ioan Scararul
  • 20 S (†) – Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului – Dezlegare la ulei şi vin
  • 23 M (†) – Sfântul Mucenic Gheorghe
  • 24 M (†) – Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Iosif din Maramureş; Sfinţii Mucenici Pasicrat şi Valentin de la Durostorum
  • 25 J (†) – Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului; Sfântul Evanghelist Marcu
  • 26 V (†) – Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinţii Mucenici Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis.

Citește și: Se spală sau nu în Sâmbăta Mare, înainte de Paşte? Explicaţiile unui cunoscut preot: „Aşa mi se pare normal!”