Se spală sau nu în Sâmbăta Mare, înainte de Paşte? Explicaţiile unui cunoscut preot: „Aşa mi se pare normal!”

Aproape toate gospodinele se întreabă dacă este bine să spele, în Sâmbăta Mare, înainte de Paște. Un cunoscut preot face lumină şi clarifică aceasă dilemă.

15 apr. 2023, 10:17
Se spală sau nu în Sâmbăta Mare, înainte de Paşte? Explicaţiile unui cunoscut preot: „Aşa mi se pare normal!”
Se spală sau nu în Sâmbăta Mare, înainte de Paşte? Explicaţiile unui cunoscut preot: "Aşa mi se pare normal!"

Se spală sau nu în Sâmbăta Mare, înainte de Paşte? Preotul Costescu Ilie, de la Biserica „Sfântul Ilie” din cartierul Titan al Capitalei, a transmis că cel mai bine ar fi de evitat spălatul hainelor în această zi, pentru ca oamenii să poată vorbi cu Dumnezeu, prin rugăciune, mai ales că Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai restrictive perioade din an în care românii trebuie să țină post, să se abțină de la orice plăcere pe care inima o are, pentru a se curăța de păcate.

Citeşte şi: Mihai Voropchievici şi Lidia Fecioru, obiceiuri de Paşte: ce să facem ca să avem un an prosper, plin de belşug

„Mi se pare normal, în practică ca în Săptămâna Mare, să nu mai speli haine pentru că este o săptămână de post, o săptămână cu trăire tăcute dacă putem să zicem așa. Este o perioadă de rugăciune tăcută cu Dumnezeu. Asta ne cere Dumnezeu, în această perioadă, dacă am fost răi să devinim buni, să lăsăm de la noi și să iertăm. În Ajun și Săptămâna Mare în general omul trebuie să fie într-o rugăciune a tăcerii. Te cuplezi practic cu Bunul Dumnezeu prin tăcerea rugăciunii profunde”, a declarat preotul Costescu Ilie pentru Click!.

Citeşte şi: Tradiţii de Paşte. Cele mai bizare obiceiuri păstrate din vremuri străvechi în România

„Pentru că se spune că eu, ca și creștin, transmit un semnal prin rugăciunea mea profundă și prin tăcere, Sus la Dumnezeu, iar Dumnezeu atunci poate să îmi asculte rugăciunea. Sunt multe tradiții în perioada aceasta. Noi avem 3.000 – 4.000 de tradiții în România. Cei tineri, de acum, ar trebui să le practice și să le trimită generatiilor care vin din urmă. Ei trebuie să îi învețe pe cei mici că trebuie să vină în casa lui Dumnezeu”, a mai precizat preotul Ilie Costescu.