CALENDAR ORTODOX 13 IANUARIE 2020. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi luni

CALENDAR ORTODOX 13 IANUARIE 2020. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

12 ian. 2020, 14:33
CALENDAR ORTODOX 13 IANUARIE 2020. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi luni

Ortodoxe
Sf. Mc. Ermil şi Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe

Greco-catolice
Sf. m. Ermil şi Stratonic

Romano-catolice
Sf. Ilarie, ep. înv.

Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 13 ianuarie.

Aceşti sfinţi au trăit în ţinutul Iliricului şi al Dunării de Mijloc, pe vremea persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Licinius (308-321).

Sfântul Mucenic Ermil avea credinţa creştină şi slujea ca diacon. A fost pârât că se închină de multă vreme lui Hristos, râde de zeii romanilor şi întru nimic îl socoteşte pe împărat.

Adus la judecată, şi-a ţinut cu dârzenie mărturisirea, încât, după ce a fost bătut cu cruzime a fost aruncat în temniţă. Aici l-a întâlnit pe Staratonic, un vechi prieten, creştin, care era străjer al închisorii. Pentru prietenul său care suferea, Stratonic a mărturisit şi el credinţa creştină şi a fost la rândul său chemat la judecată.

Au fost amândoi condamnaţi la moarte prin înec şi au fost aruncaţi în apele Dunării. Pe când erau duşi amândoi sfinţii spre înecare, ei cântau cu veselie cântarea îngerească, pe care îngerii au cântat-o la Naşterea Domnului în Betleemul Iudeii: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14). Şi ducându-i ostaşii la Dunăre, i-au pus în mreje şi i-au aruncat în adâncul apei.

Trupurile lor care au fost scoase de valuri la mal au fost luate de creştini şi îngropate aproape de cetatea Singidunum (Belgrad) (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).