Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica, mari făcători de minuni. Scurtă rugăciune care se rosteşte în momentele grele ale vieţii

În această zi, sunt prăznuiţi Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica, făcători de minuni. Rugăciunea către aceşti sfinţi e mai puternică dacă este rostită azi.

12 oct. 2021, 17:26
Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica, mari făcători de minuni. Scurtă rugăciune care se rosteşte în momentele grele ale vieţii

Sărbători religioase 13 octombrie 2o21

Ortodoxe: Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica

Greco-catolice: Sf. m. Carp, Papil și Agatonica

Romano-catolice: Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Cine au fost Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica

Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul său, potrivit crestinortodox.ro. Ei au pătimit în locul nașterii lor – cetatea Pergam, în vremea împăratului Decius și a proconsulului Valerius. Au fost legați și târâți de cai, însă un înger al Domnului le-a vindecat rănile.

Agatodor, servitorul lui Carp, a mărturisit că și el este creștin, motiv pentru care a fost supus torturii. Au fost legați din nou și târâți de cai. Sfântul Carp a fost atât de rău bătut, încât tot trupul îi era o rană. Cu toate acestea, el zâmbea, mărturisind că face acest lucru pentru că a văzut cerurile deschise și pe Domnul șezând pe tron, înconjurat de heruvimi și serafimi.

Citeste si Preotul Liviu Galaction Munteanu, martir al temniţelor comuniste, va fi canonizat. Scriitorul Dan Ciachir: „Prin jertfa lor, preoţii martiri ar trebui puşi înaintea părintelui Arsenie Boca”

Sfântul Papil, deși era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulți să creadă în Hristos.

Au fost aruncați la fiare, dar au ieșit nevătămați. Apoi au fost puși într-un cuptor de foc. În flăcări a sărit și Agatonica, sora Sfântului Carp, însă focul nu s-a atins de ei. Pentru că au rămas în viaţă în ciuda atâtor suplicii, au fost decapitați cu sabia.

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Rugăciune către Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si Salariul unui preot în România: Patriarhul câștigă cât un Parlamentar. Statul alocă sute de milioane de lei personalui clerical