Preotul Liviu Galaction Munteanu, martir al temniţelor comuniste, va fi canonizat. Scriitorul Dan Ciachir: „Prin jertfa lor, preoţii martiri ar trebui puşi înaintea părintelui Arsenie Boca”

Părintele Liviu Galaction Munteanu, care a murit în închisoarea de la Aiud pe 8 martie 1961, va fi canonizat, potrivit deciziei Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Procesul de canonizare ar urma să aibă loc în anul 2025.

30 sept. 2021, 16:16
Preotul Liviu Galaction Munteanu, martir al temniţelor comuniste, va fi canonizat. Scriitorul Dan Ciachir: „Prin jertfa lor, preoţii martiri ar trebui puşi înaintea părintelui Arsenie Boca”
Preotul Liviu Galaction Munteanu

Scriitorul şi publicistul Dan Ciachir este de părere că, pentru jertfa lor, preoţii martiri precum părintele Liviu Galaction Munteanu merită să fie canonizaţi.

Pe acești mărturisitori și martiri, eu i-aș pune înaintea lui Arsenie Boca, prin jertfa lor„, a declarat Dan Ciachir într-un interviu pentru DCNews.

Există o perioadă până în anul 2025, consacrată de sfânta noastră biserică martirilor săi. Este foarte bine că Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, a luat inițiativa canonizării preotului Galaction Liviu Munteanu, care a murit în închisoarea de la Aiud, în urma unui proces prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare întrucât concepuse un proiect de catehizare a tinerilor în 1959.

Citeste si Nepoata părintelui Arsenie Boca, dezvăluiri despre „Sfântul Ardealului”: „Se uita la om şi ştia tot despre el”

Pentru asta a fost judecat, condamnat la opt ani de închisoare și a murit la Aiud. Trebuie spus că Galaction Liviu Munteanu a fost un cleric proeminent, a fost vicarul eparhial la Cluj, deci cel mai înalt grad sub episcop și a publicat foarte multe lucrări. Această inițiativă a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului ne trimite cu gândul la preoții de mir care au fost canonizați, până în prezent 152 de clerici, credincioși, domnitori, și este foarte bine că a făcut acest lucru biserica noastră.

Însă, să ne gândim că în procesul Arnăuțoiu, judecat în 1959-60, au fost condamnați la moarte și executați trei preoți argeșeni care au ajutat pe partizanii anti-comuniști. Ori ar putea și episcopul locului să se gândească la acești oameni care au murit de glonț, precum tot de glonț a murit și preotul Scai, despre care a scris Ion Ioanid în celebra sa carte, ”Închisoarea noastră cea de toate zilele”.

Există până la aproape 20 de preoți ortodocși care au murit de glonț și cred că până în anul 2025 își va aduce aminte de acești mărturisitori și martiri pe care eu i-aș pune înaintea lui Arsenie Boca, prin jertfa lor.

Deci e o inițiativă foarte frumoasă a Mitropoliei Clujului și cred că ea va fi continuată. Nu trebuie uitați acești martiri. Astăzi nimeni nu se mai îndoiește de jertfele bisericii noastre și chit că nu au pierit în închisoare, cred că unul dintre candidații la sfințenia bisericii noastre trebuie să fie Patriarhul Iustinian. Acest gest admirabil, care aparține Mitropoliei Clujului, va fi urmat întotdeauna, mai ales în biserică, unde gesturile sunt simbolice”, a declarat Dan Ciachir pentru sursa citată.

Citeste si Miracolele care s-au întâmplat la mormântul lui Arsenie Boca. Românii povestesc cu ochii în lacrimi cum s-au vindecat de boli şi au scăpat de necazuri

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului întruniți, luni, în ședință de lucru la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca au aprobat argumentele locale pentru canonizarea în 2025 a Părintelui Profesor Liviu Galaction Munteanu, martir al temnițelor comuniste.