CALENDAR ORTODOX 14 ianuarie 2018: Este o zi cu semnificaţie aparte pentru creştini. Odovania praznicului Botezului Domnului

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante ştiri de peste an.

RomaniaTV.net
13 ian. 2018, 20:23
CALENDAR ORTODOX 14 ianuarie 2018: Este o zi cu semnificaţie aparte pentru creştini. Odovania praznicului Botezului Domnului

Sărbătoare religioasă 14 ianuarie. În fiecare an, în luna ianuarie, în ziua a paisprezecea, se pomenesc sfinţii ucişi în Muntele Sinai. Acest loc poartă o semnificaţie aparte pentru creștini deoarece Dumnezeu a dat aici legea poporului ales.

Sfinţii Cuvioşii Părinţi ucişi în Sinai şi Rait sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 14 ianuarie. Aici s-au întemeiat numeroase aşezăminte monahale, care au susţinut tradiţia monahismului sinaitic.

Călugării nevoitori în aceste locuri, aflate în calea năvălirilor barbare, au plătit adeseori cu preţ de sânge credinţa şi mărturisirea lor. Astfel au fost şi părinţii ucişi în prima năvălire de la începutul secolului al IV-lea, când au pierit în Sinai 39 de pustnici şi în Mănăstirea Rait 38 de călugări.

Cum s-a petrecut totul

Sărbătoare religioasă 14 ianuarie. Năvălirea a doua a avut loc pe vremea Sfântului Ioan Gură de Aur şi este relatată de un necunoscut, din preajma Sfântului Nil Sinaitul. Se ştie, astfel, că martirizarea cuvioşilor s-a făcut noaptea, după Slujba Utreniei. Unii au putut să fugă, între care şi Cuviosul Nil, dar fiul său a fost luat rob. Prin iconomie divină Cuviosul Nil şi-a găsit fiul care a fost vândut ca rob şi a fost răscumpărat de episcopul cetăţii Eluzia, care l-a şi hirotonit preot. Mergând la episcop, acesta l-a sfinţit preot şi pe Cuviosul Nil.


loading...